Tai Chi Nytonline © 2001

Nr. 1 Maj 1989

 

Hvad betyder Tai Chi Chuan

Fra Redaktionen

Mester Tung

Retningslinier for Tai Chi Chuan

Chang San-Feng

Tai Chis historie

Navnene på Formen

Tai Chi Klassikere

Tilbage til Tai Chi Nyt online

 

 

 

 

 

 

 

 

Tai Chi Chuan

 

Chang San-Ffeng

 

 

Hvad betyder Tai Chi Chuan ?

Tai Chi er et begreb for enheden i universet. Det indeholder kvaliteterne Yin og Yang. De er universets modsatte kræfter,der stiger og falder uendeligt. Chuan betyder næve eller boksning. I dette boksesystem bevæger vi os i overensstemmelse med principperne i Tai Chi. Deraf navnet Tai Chi Chuan.

 

Yin og YangTai Chi tegnet

Tilbage til indhold

 

Fra Redaktionen

 

Du sidder nu med det første nummer af Tai Chi Nyt i hånden. Der vil blive udsendt tre numre om året, i februar, maj og oktober. Dette nummer er en præsentation af Kai-Ying Tungs Tai Chi Chuan. Det kan bruges som introduktion til begyndere, eller til andre, der gerne vil vide noget om Tai Chi Chuan. Dette nummer indeholder af gode grunde ikke nogen indlæg fra læsere, men det er bl.a. meningen, at bladet skal fortælle noget om, hvad man får ud af at dyrke Tai Chi. Så vi håber på, at du vil være med til at præge bladet. Stil spørgsmål til Tai Chi brevkassen. Hvis ikke redaktionen kan svare, spørger vi nogen der kan. Skriv til os om hvordan du begyndte at lave Tai Chi, og hvad du har fået ud af det. Har du nogle tanker og synspunkter om at træne eller undervise Tai Chi, er vi sikre på, at det vil have stor værdi for andre at læse om det. I hvert nummer vil vi præsentere en anden Tai Chi-stil. Vi vil få oversat en Tai Chi klassiker. Vi vil bringe nogle kampteknikker, og vi vil hver gang præsentere en af de ting mester Tung underviser i. Denne gang starter vi selvfølgelig med det langsomme sæt. Vi bringer ikke en enkelt artikel om det, men flere,der tilsammen beskriver det. Tai Chi Nyt er selvfølgelig også lavet for at udbrede Tai Chi, så vi håber, at du vil medvirke til at mange mennesker får det læst.

 

 

God fornøjelse!

Tilbage til indhold

 

Mester Tung

 

Tung Kai-Ying

Kai-Ying Tung, (udtales Dong) er tredje generation af Tai Chi mestre i Tung familien. Hans fornavn Kai-Ying, har han fået af sin bedstefar og lærer Tung Ying Chieh. Det betyder "at fortsætte", (i sin bedstefars fodspor). Hans bedstefar var en af de mest kendte af Yang Cheng-Fu's elever. Han udgav Yang's første Tai Chi bog, og rejste igennem 20 år med Yang over hele Kina for at udbrede Tai Chi. Tung Ying-Chieh flyttede til Hong Kong i trediverne og åbnede en skole der. Kai-Ying begyndte at lære Tai chi, da han var syv år gammel og han begyndte at assistere sin bedstefar, da han var 15 år. Senere har han undervist i Singapore, Malaysia,og Thailand. Mester Tung's far Tung Fu-Ling besøgte i 1967 USA og rejste rundt og underviste og gav opvisninger. Da han tog tilbage til Hong Kong lovede han at komme tilbage og undervise i længere tid, hvis der var interesse for det. Det var der, og i 1969 vendte han tilbage og åbnede en skole på Hawaii. Kort efter, i 1971, flyttede Kai-Ying Tung til Los Angeles og etablerede Kai-Ying Tung's Academy of Tai Chi Chuan. I 1983 kom en af mester Tung's elever Roger Bird, til Danmark på ferie, og underviste, mens han var her, i Fælledparken. Han mødte også en enorm interesse og besluttede at blive og undervise, og inviterede efter et år mester Tung herover. Så i maj 1984 havde vi det første kursus med mester Tung i Østerbro Sportscenter. Vi var 50 elever og det var en stor succes. Folk kom fra alle skoler og stilarter, og vi kunne alle mærke, at dette er en lærer, der viderefører Tai Chi i en ubrudt linje af de største mestre.

 

Tilbage til indhold

Retningslinier for Tai Chi Chuan

Af Mester Kai-Ying Tung.

Tai Chi Chuan er baseret på en indre træningsmetode. Alle, som vil styrke deres helbred og forblive i god form, uanset alder, køn og fysik, kan lære det. Efter nogle måneders indlæring og træning, vil eleven opleve en gradvis forbedring af helbredet og blive fortrolig med de grundlæggende bevægelser . Efter tre års grundig træning kan bevægelserne udføres godt, og anvendes helt automatisk. Når en elev træner dag for dag, vil han hurtig blive dygtigere. De følgende retningslinier vil være en hjælp.

    1.
    Det er bedst at træne hver dag, om dagen eller aftenen. To eller tre gange om dagen er godt.

    2.
    Hvil dig i 1 time efter du har spist, før træning.

    3.
    Overbelast ikke dig selv. Træn kun så meget som din styrke eller dit helbred tillader.

    4.
    Har du været behandlet med medicin for en sygdom, skal du ikke begynde at træne med det samme, men vente til du er helt rask.

    5.
    Om sommeren skal du ikke bade i koldt vand lige efter du er blevet varm af træningen. Det kan lukke varmen inde i kroppen, og vil så være skadeligt. Hvil dig et stykke tid, og giv dig tid til at køle af.

    6.
    Om vinteren skal du huske at tage en frakke på lige efter træning, for at undgå at blive forkølet.

    7.
    Sæt dig ikke ned umiddelbart efter træning. Bevæg dig et par minutter for at lette chi en, og for at bringe balance i blodcirkulationen.

    8.
    Under træning skal du ikke lade dit sind være optaget af bekymring. Det skal være tomt, undtaget af den fulde koncentration om Tai Chi Chuan.

    9.
    Børn i deres voksealder og udviklingsperiode, skal rette sig mere op og strække deres arme og ben mere end voksne, når de træner Tai Chi.

    Når man først begynder at lære Tai Chi, går man kun frem et eller to trin ad gangen. Man skal være afslappet men seriøs i sin træning. Selv om det i begyndelsen kan virke meget vanskeligt, så vil træningen blive meget lettere når først man kender formen.

 

Fuglen og slangen

Tilbage til indhold

Chang San-Feng

 

 

 

 

 

 

 

Den traditionelle historie om hvordan vismanden Chang skabte Tai Chi Chuan, efter at han havde overværet en kamp mellem en spurv og en slange.

Chang San-feng

Tai Chi Chuan er overleveret fra Chang den Vise. Ham kom fra Liaodong, hans taoistnavn var San-Feng (tre bjergtoppe) . Han blev født i slutningen af Sung dynastiet ( 960-1279 ) . Han var syv fod høj, rank som en bjergfyr og med knogler som en tranes. Han havde et venligt ansigt og et smukt snoet skæg. På toppen af hans hoved var håret samlet i en knold. Om det var varmt eller koldt, behøvede han kun at have en tynd flettet bambushat på. I hånden bar han en lille kost af hestehår. På en dag kunne han gå 1000 li ( 500 km) . I begyndelsen af Ming dynastiet (1368-1644) kom han på sine vandringer til Taihe Shan ( Essensen af alting bjerget ) . Her byggede han en lille hytte, hvor han levede i askese. Senere kom han til Baoji bjerget i Shanxi provinsen. Senere igen kom han til Wudang bjerget i Hopei provinsen, hvor han utrætteligt diskuterede de gamle klassikere med folk der. En dag sad han i sit rum og reciterede klassikerne, da han hørte en fugl skræppe ophidset udenfor. Han gik hen til vinduet og så en spurv sidde i en cypres. Den kiggede, truende som en ørn, på en lang slange, der lå på jorden. Slangen var rullet sammen i en spiral, og kiggede op på spurven.

Der startede en kamp mellem de to dyr. Spurven fløj med et skrig ned mod slangen og slog med vingerne efter den. Slangen trak hovedet lidt tilbage og undveg spurvens vinger, så der ikke var et eneste slag der ramte. Spurven fløj op i træet igen, for at genvinde kræfterne. Igen fløj den ned og angreb slangen. Ved at vride sig undgik slangen spurven, men forblev hele tiden i sin spiralform.

Dette gentog sig mange gange, ikke en eneste gang blev slangen ramt. Da vismanden senere gik ud for at se, fløj fuglen, og slangen forsvandt. Af hele dette optrin gik der noget op for ham. Cirkle som Tai Chi, forene det hårde og det bløde. I overensstemmelse med forvandlingerne af Yin og Yang skabte han Tai Chi Chuan. Nærer Jing, Chi og Shen . Bevægelse og stilhed er underlagt forvandlingens principper. Overleveret gennem en lang tid, og senere nedskrevet Den hvide skys kloster i Bei jing, og på Baoji bjerget i Shanxi, er den gamle visdom bevaret til idag. Man bør ofre dette stor respekt og tale om det med ærbødighed.

Historien om Chang San-Feng er fra Tung Ying-Chiehs bog om Tai Chi. Og er oversat fra kinesisk af Jens Havskov.

Tilbage til indhold