Tai Chi Nytonline © 2001

Nr. 9 Februar 1992

Guldkorn

Fra Redaktionen

Profil

20 gange med Mester Tung

Naturlig Tai Chi

Fem nøgle ord

Tilbage til Tai Chi Nyt online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guldkorn

Af Tung Ying-Chieh

 

For at kunne anvende Tai Chi, må du kende tidspunktet på dagen, terrænet og den menneskelige harmoni.
At kende tidspunktet på dagen betyder, at når du står overfor en modstander, skal du ikke vende mod øst om morgenen, mod syd midt på dagen og mod vest om aftenen. Dette er for ikke at have solen i øjnene.
Metoden med at kende terrænet, betyder at man først skal undersøge området, hvor man står. Hvor meget plads der er, og om der er højdeforskelle.
Man høster størst fordel ved at stå lavest.
Metoden med at kende den menneskelige harmoni, betyder at selv om du deltager i en konkurrence, skal du være høflig og ikke miste din værdighed.

 
Der er to måder at træne kampkunst på. Du kan enten træne sammen med venner, som er ca. på samme alder, eller du kan opsøge en lærer. Med vedholdenhed kan begge veje føre til succes.

 
Tai Chi Chuan er meget kendt i dag og anerkendes med respekt blandt andre kampstile. Ikke desto mindre har hver enkelt elev, sit eget mål. Hvis målet blot er at styrke helbredet, da kan en hvilken som helst lærer anvendes. Hvis målet imidlertid er at lære selvforsvar, er det absolut nødvendigt med en meget dygtig lærer.

Tilbage til indhold

Fra redaktionen

Tai Chi Nyt har nu været på banen ni gange. Tre år. Tai Chi Nyt har klaret sig, på trods af at det ikke er et foreningsblad, der bliver betalt over kontingenter eller lignende. Det siger os at vi har lavet et godt blad. Vi har måttet lære hvordan man laver et blad helt fra bunden, så selvfølgelig har der været smuttere. Men vi mener at vi har opfyldt vores oprindelige målsætning; at viderebringe værdifuldt materiale om Tai Chi, der ellers kan være svært at få fat på.
Tai Chi er i kraftig fremmarch. Der er flere Tai Chi lærere og udøvere end nogensinde. For at opretholde et højt niveau, er det vigtigt at man kan læse om andres erfaringer, så ingen kan gå og lulle sig ind i den tro, at de kan det hele. Derfor er det vigtigt, at vi beskriver Tai Chi ud fra et bredt spektrum. Vi har bestræbt os på at skrive både om hvad der sker i udlandet, og om hvad der sker herhjemme uden at udelukke nogen. Vi bestræber os også på at skrive noget om baggrunden som Tai Chi er udsprunget af, og om beslægtede emner. Men selvfølgelig er Tai Chi Nyt et blad om Tai Chi.
Redaktionens to medlemmer er elever af Kai-Ying Tung. Han underviser den største gruppe i landet. Derfor vil en meget stor del af stoffet dreje sig om Yang stil og være supplerende til denne undervisning. Dette er naturligt, da der er flest læsere der har brug for denne information. Der er feks. kun meget få Chen stil udøvere i Danmark. Men hovedparten af vores stof kan læses af alle Tai Chi udøvere. Og alle kan komme til orde i Tai Chi Nyt, uanset stilart. Husk på at alle stile er udsprunget af den samme oprindelse.
Tai Chi Nyt findes kun fordi redaktionens to medlemmer er tossede. Vi får ikke noget for det, alligevel bruger vi hundreder af timer på at skaffe stof, skrive, læse baggrundsstof, sende ud til abonnenter og sidst har vi besluttet at trykke Tai Chi Nyt selv. Af denne årsag vil du måske bemærke en svag forringelse af kvaliteten i nærværende nummer. Vi har måttet trykke selv, fordi udgifterne til trykning er meget store, og vi havde svært ved at betale de penge tilbage, som vi er startet op på. Bladet har løbet rundt, men heller ikke mere. Som vi gør det nu, vil vi senere kunne få en stærk økonomi, der kan være med til at udvide vores aktiviteter.

Er der en vigtig bog som ingen har oversat til dansk og udgivet, kunne Tai Chi nyt måske gøre det?
Hvem ved ret meget om hvad der foregår af Tai Chi i udlandet, hvilke bøger der bliver udgivet, hvilke lærere der er med til at videreudvikle Tai Chi?
På Tai Chi Nyt holder vi os orienteret om udviklingen. Vi har fået mange gode forbindelser i udlandet. Og Lars planlægger rejser til Kina i forbindelse med sit studie, det kan sikkert give interessante oplysninger om hvordan det står til med Tai Chi i moderlandet.
Af disse grunde synes vi at det vigtigt at Tai Chi Nyt bliver styrket, så det også findes om fem år. Derfor har vi sat prisen op til 25 kr. og abonnementsprisen til 65. Og du må huske at forny dit abonnement til tiden, det er grundlaget for at du har et blad om din yndlingssport. Men for at vi kan tage et ordentligt ryk ud af gælden på én gang, vil vi bede dig give Tai Chi Nyt et støttebeløb på 50 kr. Vi har til formålet vedlagt et Girokort. Husk at Tai Chi Nyt kører på frivillig arbejdskraft. Det involverer dig hvis du vil have et godt blad: du må betale lidt penge og det bliver endnu bedre hvis du deltager aktivt med at komme med indlæg. Så kan vi have et godt Tai Chi blad i mange år endnu.
I resten af verden er der Tai chi konkurrencer. Hvornår kommer de første Tai Chi konkurrencer i Danmark? Når de kommer, vil Tai Chi Nyt have været med til at skabe debat om reglerne, og vil måske være gearet til at arrangere det på en måde, hvor vi kunne drage nytte af de erfaringer, Tai Chi udøvere har gjort i andre lande.

 Tilbage til indhold

Profil

Af Lars Bo Christensen.

I Århus har der i nogle år været en Japansk karatelærer, der har undervist på en af byens største karateskoler. Han lavede også Tai Chi sideløbende, men kan man det?

Jeg møder Takumi på en Cafe i Århus. Over en kop kaffe, begynder vi at tale om vores fælles interesse. Takumi er et entusiastisk menneske, jeg behøver ikke stille ret mange spørgsmål, han fortæller selv meget villigt om sin baggrund: Da han var 13 år begyndte han at dyrke karate, mens han stadig gik i skole. Da han blev 16 skulle han tage valget mellem at læse videre eller tage ud at arbejde. Det blev arbejde. Han ville tage tilbage til sin hjemby, men inden kom han forbi en karate skole. Mesteren kom ud og spurgte hvad han lavede, og tilbød ham arbejde på skolen. Så Takumi kom til at bo og arbejde på karateskolen. I Japan er det sådan at karate kan være en uddannelse man kan leve af, så dette var et godt arrangement. Takumi er i dag 37 år og har dyrket karate i 24 år. Den form for Karate han har dyrket, regnes for at være den hårdeste og mest aggressive.
Han var i Danmark som turist i 1985 og tog ind for at se en karate turnering. Nogle danske karatefolk genkendte ham og spurgte om han havde lyst til at komme hertil som gæstelærer. Senere er han blevet dansk gift og har fået et barn.

Mesteren på Karateskolen i Japan havde en god ven der havde lært kinesisk kampkunst. Han var en særdeles dygtig bokser og sværdkæmper. Under krigen havde han mødt en kineser, som han til sin store overraskelse, ikke havde skyggen af chance over for. Dette var et chok for ham, Japansk kampkunst var berømt for at være det bedste. Han blev elev af kineseren og lærte I Chuan.
Takumi overværede en dag en demonstration af denne mesters evner, under et besøg i Dojoen. Dette var anderledes end Takumi havde lært, og han tænkte meget over dette.
Senere kom han selv til at studere med denne mester, og hos hans bedste elever.
Takumi har siden lært Chenstil af sin ven der har lært det på Taiwan.
I Chuan er nært beslægtet med Hsing I. Det er meget kraftbetonet, men på en ganske anden måde end Karate. Det lægger vægt på indre energi som i Tai Chi, men træningen består i høj grad af stå øvelser.
Det er en kendsgerning at der ikke er ret mange ældre udøvere af Karate. Det er sjældent at se en udøver på topplan, der er over fyrre. Hvorimod Tai Chi tiltrækker mange ældre og de bedste Tai Chi mestre er ofte de ældste. "Karate er for unge mennesker der skal prøve sig selv af", siger Takumi, "alt for mange tror man kan gøre kroppen til en maskine. Det kan man ikke, den er lavet af 90 procent væske". Takumi er stadig forholdsvis ung. Men for en karate mand er han allerede halvgammel.
Takumis lærer i I Chuan døde i 88. Han har for nylig været i Japan i ni måneder og har her studeret hos en anden lærer, en kineser ved navn Wang. Her har han lært Yang stil, som den ofte laves på Taiwan, og er desuden begyndt at lære Ba Gua (Cirkelboksning).
Da jeg spørger om han stadig laver karate ved siden af sin Tai Chi og Kung Fu træning, svarer han: "nej, man må gøre det ene eller det andet.

For et år siden besluttede jeg mig til at nu var det slut med karate. Der sidder stadig noget karate i min krop, men nu prøver jeg kun at koncentrere mig om én ting".
Takumi træner mest alene. Om morgenen går han ud for at træne i skoven hvor han bor. Han træner en del Gi gong øvelser. Han viser mig en sekvens af seks "rysteøvelser" som han laver. Han laver også ståøvelser i 30 minutter. Når jeg har bygget energi op inde kroppen, føler jeg mig virkelig veltilpas og jeg bliver varm i Tan Tien og i håndfladerne. Så laver jeg nogle eksplosive bevægelser, for at lukke det ud".
"Nogle morgener har jeg kun tid til Chi Gung, andre morgener har jeg tid til at træne både Qigong og form".
Jeg spørger også om Tai Chi er populært i Japan. " Ja, meget. Virkelig mange laver Tai Chi nu. Der bliver lavet konkurrencer og udgivet bøger, og blade ligesom jeres har stor succes".
Efter at have snakket på Cafeen går vi hen i mit Tai Chi lokale for at tage nogle billeder. Men kameraet strejker, så i stedet viser vi hinanden hvad vi træner. Takumi viser mig hele Yangstil lidt hurtigt. Han plejer at lave den på omkring tredive minutter. Derefter viser han Chen stil, Lao Jia.
Hvad jeg bliver meget begejstret for, er hans FaJing. Mange Tai Chi udøvere er bløde og laver fine bevægelser, men det er sjældent at se folk der har udviklet eksplosive bevægelser der kommer indefra. Det er tydeligt at Takumi har videreudviklet sin tidligere ydre, hårde træning, til at blive rigtig indre træning.
Fra andre sider ved jeg at Takumi er meget kendt i karatekredse. Han har deltaget i både Japanske mesterskaber og verdensmesterskaber, og han har været en efterspurgt underviser.
Noget af det første jeg lægger mærke til, er at Takumis hænder ikke er ødelagte. Man ser alt for ofte karate folk med et tykt lag af bindevæv på deres hævede knoer, og mange kan ikke rette hænderne ud. Jeg spørger om han har dyrket fuldkontakt træning: "Nej jeg har dyrket det traditionelle, med markeringer. I fuldkontakt kan du ikke slå i hovedet, så du lærer ikke at beskytte dig rigtigt". Har du fået nogle skader? " Ja, brækket næse, og nogle tænder slået ud. Men jeg har fået nogle erfaringer jeg ikke ville have været foruden. I dag træner jeg lidt med en ven, men på en anden måde end før".
Jeg spørger ham hvad han har fået ud af at træne Tai Chi. "Tai Chi er godt for mange ting, det er holistisk træning. Min lærer i Japan er 72. Da jeg kom derover sidste år, var han lige blevet gift med en pige på 24 og havde fået et barn.
Jeg føler mig ung og stærk, det vil jeg gerne blive ved med i mange år endnu".

Tilbage til indhold

20 gange med Mester Tung

Mester Tung kom til Danmark for første gang i 1984. Siden er det blevet til tyve seminarer af én uge. Mange har været med på en stor del af kurserne, men kun få har været på dem alle. Vi har lært utrolig mange øvelser og sæt, og det er de færreste, der kan dem alle. Eller også har mange nogle få øvelser man koncentrerer sig om. På de næste par sider, vil vi beskrive alle de ting, vi har lært på de tyve gange. Det kræver en masse træning at holde styr på alle disse øvelser, men det er umagen værd, for de supplerer hinanden.

Langsom Tai Chi - Yang Stil

Det første sæt Mester Tung lærte os, var selvfølgelig Det Langsomme Tai Chi sæt. På første Kursus i Maj 1984 underviste han første del, næste gang anden del osv. Sættet tager oftest 50 minutter til en time. Mester Tung har dog påpeget, at begyndere ikke skal lave det alt for langsomt.

Langsom Tai Chi Chuan - Yang Stil "Adskil Venstre Fod"

Anvendelsen af bevægelserne

Allerede fra første kursus underviste Mester Tung, hvordan man kan øve bevægelserne med en partner. Nogle gange kun én bevægelse, andre gange flere sat sammen.

Første Sanshou

Første Sanshou er et partnersæt med bevægelser fra det langsomme sæt.

Skubbe hænder

Eller Pushhands på engelsk. Partner øvelser, der kan gøres med en eller to hænder. Med en hånd laver man en cirkel sammen. Her trænes et mønster af den første bevægelse i det langsomme Tai Chi "Hold om påfuglens hale". Ud fra det kan man så variere med andre bevægelser. Denne træning gør, at man skal bruge sin Tai Chi rigtigt, ellers virker det ikke
Udover disse to, har vi lært en "rulleøvelse", der lærer én at bruge kroppen.

Skubbe Hænder - Dobbelt hånd

Tre skridt og fire hjørner

"Tre skridt" er den samme øvelse som "Dobbelt skubbe hænder" men med tre skridt frem og tilbage.
"Fire hjørner" er en øvelse, hvor man med bevægelserne "Skulder", "Albue", "Træk" og "Split", bevæger sig i et mønster rundt i de fire hjørner. Tre skridt og fire hjørner kan kombineres, og man kan vende bevægelserne.

Fire hjørner

Kombination af børst knæ og skub/afvis aben

Denne øvelse er noget anstrengende, og særdeles god når man ikke har plads til hele sættet.

Kædeøvelse

I denne øvelse står man sammen på to lange rækker, med håndfladerne mod de, der står overfor's håndflader. Alle skal så strække armene frem og tilbage i takt med de andre, hvilket er nemmere sagt end gjort.

Fa Jing øvelser

Denne øvelse er fåor at udvikle Fa Jing (eksplosiv energi). Man står og cirkler med den ene hånd under den anden, mens man skifter vægten tilbage, og skubber når man skifter vægten frem. Først laver man øvelsen langsomt, senere hurtigt og eksplosivt.

Gå øvelse

Man går simpelthen rundt i en cirkel med dybe, lange skridt. Man starter altid med hænderne i "Spille Pipa", men kan så skifte mellem alle bevægelser, mens man går.

Gå øvelser

Hard Style øvelser

Dette er en simpel øvelse, der kommer fra Hard Style Tai Chi. Mester Tung underviser kun Hard Style til sine senior elever, men denne øvelse giver samme virkning. Han har nogle gange lavet denne øvelse først, og så gået lige over i "Gå øvelsen".

Hard Style øvelsen

Hurtig Tai Chi

Det langsomme sæt udført hurtigt, med hop og stamp i gulvet.

Hurtig Tai Chi

Familie stil

Meater Tungs bedstefars Tai Chi sæt, med skiftende tempo.

Familie Sanshou

Sanshou med bevægelserne fra Familiestil. Mester Tung har påpeget, at det er godt at træne begge Sanshou uden partnere.

Kniv sæt

Sæt med enægget sabel. Kan også udføres i en cirkel med fire eller otte deltagere.

Den mørke drage slår med halen

Lange kniv sæt

Et længere og lidt mere krævende sæt, med lange hop og stamp.

Tilbage til indhold

Naturlig Tai Chi

Vi fortsætter med uddragene af Ron Lovings bog Natural Tai Chi.

Kapitel 2.

Nu da vi har krydset linien, vil vi tage et grundlæggende syn på den verden hvor Chi befinder sig før den bevæger sig ind i dit daglige liv. "Her ovre" begynder Chi som én ting. Når den forbereder sig til at krydse over til det dagligdags liv, antager den forskellige kvaliteter. Det er disse kvaliteter som mennesket har grebet fat i og gjort til "guder", "djævle" og hvad ved jeg.
I en nøddeskal, energien vil indeholde én grundlæggende kvalitet, og det er bevægelse. En anden grundlæggende faktor er, at energien vil bevæge sig fra en uformet tilstand til form. Derfra vil den opløses og vende tilbage til oprindelsen.
For at bringe det lidt ned på jorden, lad os relatere det til livet på den dagligdags side af linien.
Hvis du beskriver Chis kvaliteter som fødsel, vækst, fortsættelse, forfald, opløsning, ville du begynde at have noget at holde dig til. De områder vi vil dække vil ikke blive alt for svævende.
Hvis vi ser på det ovenstående med hensyn til funktion, kan vi godt sige at vi har et koncept. Dette koncept er det mønster Chis handlinger vil følge. Punktet hvor "koncept" bliver til "vækst" er bevægelse. Så på "vækst" stadiet har vi nu altså koncept i bevægelse. Det tiltrækker energi af samme kvalitet og ekspanderer således, vokser, intensiveres. Derefter vil det prøve at udvikle sig til en foreløbig form. Form er det der giver mulighed for kontinuitet til konceptet og dets energi. Så punktet hvor "vækst" bliver til "kontinuitet" er at antage en foreløbig form. For at tage dette skridt vil koncept og energi bevæge sig ind i den nærmeste ledige form der er forenelig med det oprindelige koncept.
På dette stade har vi et koncept der begyndte at bevæge sig, samlede mere energi af samme kvalitet, bevægede sig ind i en foreløbig form for at give kontinuitet til konceptet, og NU kan det så bevæge sig over linien og ind i det dagligdags liv.
Energien vil søge en solid form på den dagligdags side af linien, hvor den kan få "jordforbindelse".
I denne henseende kan man sige at ligesom elektricitet søger at løbe fra oprindelsen til jorden, sådan gør også Chi. Mennesket kan, med den rette træning, "jordforbinde" denne energi og således arbejde med Tao. Det samme sæt af funktioner findes på den dagligdags side af vores opdigtede linie.
Mennesket vil få en idé. Hans idé kommer måske fra ham selv, fra andre livsformer, eller fra Tao. Hvor den kommer fra er ikke så vigtigt som det simple faktum at han får en idé. Ideen vil så (hvis han beholder den) begynde at samle energi. En mere simpel måde at sige det på kunne være at hans vilje eller 'drive' til at udføre ideen vil øges.
Han begynder måske så at lave planer, måske endda på en ubeslutsom måde, for hvordan han vil udføre sin idé. Hvis han følger dette helt igennem vil han til sidst helt gøre konceptet og således "jordforbinde" det.
På et tidspunkt, vil den form han har hjulpet med at opbygge forfalde, (når energien begynder at forlade den og vende tilbage til oprindelsen). Til sidst opløses den helt og al energien vender tilbage til sin oprindelse.
Denne måde at snakke om Chi er meget generel, og ikke særlig nem for dig at finde ud af hvordan du bruger i dit daglige liv.
Du vil ikke opleve meget af bare at læse ovenstående. Gør du kun det, vil det forblive "oppe i skyerne" og det kommer ikke til at blive en del dit liv. Der er en meget stor forskel på folk der bevidst (ikke intellektuelt) forstår ovenstående oplysninger og dem der kun har læst dem, eller kan "diskutere" dem med andre. Husk på at hvis "antallet af kopper kaffe drukket" eller hvis "antallet af timers filosofisk snak" var nøglen til viden, ville vores universiteter være fulde af "Buddhaer". Det er de som bekendt ikke.
Den hurtigste måde at gøre fremskridt på i denne metode er at gøre. Hvad jeg foreslår du gør, er at tage en notesbog og inddele den i sektioner. En for hver af ovenstående kategorier af energi. Fødsel, vækst, etc. Så går du ud hver dag, måske endda bare et par minutter i frokostpausen, og går omkring og kigger. Hver ting du ser vil tilhøre en af disse kategorier. Se det, bestem kategorien og skriv det ned i en sektion i din notesbog. Til at starte med vil du måske føle dig en smule forvirret, men bliv ved med at gøre det. I starten skal du ikke gøre det med hensyn til dit eget liv. Din evne til at observere er endnu ikke nok udviklet.
Hvis du vil undgå at få succes med denne kunst, så bare sid og prøv mentalt at forestille dig eksempler på alt dette, og "beslut" dig så for at du "kender alt det der, og vil gerne videre til det virkelige guf".
Hvis du vil have succes, så bare lav øvelsen. Efterhånden som du bruger mere og mere tid på det (uger, måneder), vil du opleve forskellige ændringer i din opmærksomhed. Skriv disse ændringer i din notesbog efterhånden. Det er via disse ændringer at du bliver forberedt til andre slags arbejde, så tag ikke for let på denne øvelse.
Hvis du, når du gør denne øvelse, ser noget i dit liv du føler du skulle ændre, så skriv det ned. Skriv også hvorfor du ikke ændrede det, og skriv specielt ned hvis du ændrede det.
Denne træning og den opmærksomhed den bringer med sig, vil være grundlaget for resten af din træning hos os. Hvor godt og grundigt du gør denne øvelse, bestemmer hvor langt du kan nå. Vi plejer ikke at eliminere elever, de eliminerer sig selv. Den intellektuelle type er meget utålmodig med denne type øvelser. De vil sætte farten op for at komme frem til de "avancerede ting". Det kan være en hjælp hvis du gør dig dette klart; Hvis en person laver øvelsen ordentligt, vil han konstant få udbytte af den. Fordi han virkelig får et udbytte, kan han lide øvelsen og elsker at gøre den. Det er den der ikke gør øvelsen, eller gør den halvhjertet, der bliver utålmodig. Han føler sådan fordi øvelsen ikke forbedrer hans liv. Det er sandt. Øvelsen i sig selv, er bare ord på papir. De er kun det halve. Den anden halvdel må du sørge for.
Som et lille sidespring; jeg morer mig altid over folk der spørger mig hvorfor disse ting bliver holdt hemmeligt. Jeg siger dem bare sandheden. Der er ingen hemmeligheder i denne kunst, men der er sådanne ting som dumme folk. For dem er denne kunst "hemmelig" og de er dem der holder den hemmelig for dem selv. Tænk lidt over dette.

Lad os nu tage et nærmere kig på området Chi. Jeg har her talt om den generelle idé om hvad der foregår, så lad os nu se lidt nærmere på energien og hvordan den opfører sig, før den krydser over linien til det dagligdags liv.

Resume af øvelse.

1. Inddel en notesbog i områder for hver kvalitet: Fødsel, vækst, kontinuitet, forfald, død.

2. Tag hver dag en af disse kvaliteter, og jagt så bevidst efter eksempler på den kvalitet. Den næste dag en anden kvalitet og så videre.

3. Se på fysiske objekter, lyt til folks snak, etc. Disse er dine ressourcer til at finde ovenstående kvaliteter.

4. Du vil sikkert hurtigt komme ind i en fase hvor øvelsen vil begynde at "kede" dig. Eller du vil måske føle at du "ikke får noget ud af den" o.lign. Alle disse undskyldninger er intellekt og vil føre til ikke at gøre øvelsen.

5. Hvis du fortsætter, på trods af din negativitet, vil du få resultater. Hvis du fortsætter efter den første "kede sig/ikke får noget ud af" fase, vil du igen komme til at "kede dig" men bare endnu mere. Hvis du fortsætter vil resultaterne gå endnu dybere, og så videre. Denne øvelse går mere på måneder end dage. Prøv ikke at skynde dig. Slap af og lad øvelsen gøre sit arbejde.

Kapitel 3.

Eftersom den første faktor var et koncept, tager vi et kig på det. Konceptets funktion er at sætte grænser for den endelige form.Du kender måske det kinesiske ordsprog "En rejse på tusind mil, starter med det første skridt". Har du nogensinde tænkt over hvad det første skridt mon kunne være? De fleste antager at det må betyde at man fysisk bevæger benet og tager et skridt.

For de der ikke har gennemgået en åndelig udvikling, og tænker på et dyrisk stade (kroppen), vil det være fuldt tilstrækkeligt at betragte dette som et fysisk skridt, og de ville aldrig overveje at det kunne have en betydning der gik videre.Så "den store hemmelighed" går altså på at "noget bliver holdt skjult", (af dem selv, for dem selv). Det menneske der ved at der kan være spirituel træning, altså at der kan være træning der går på at udvikle ånden adskilt fra kroppen, dette menneske kunne tage sådan et ejendommeligt gammelt ordsprog og spørge "hvad ville der ske hvis det var ånden der gjorde det?" (eller et lignende koncept). Han ville måske finde en rigdom af viden, lige til at tage.
Det første skridt er helt sikkert at beslutte hvor du vil gå hen. Hvor vil du ankomme til ? Hvad er det helt eksakte og præcise slutresultat?
Sådan noget som " jeg vil opbygge Chi", er langt fra eksakt. Og "jeg vil være afslappet", er milevidt fra at være præcist. Hvor afslappet? Sammenlignet med præcis hvordan du er nu, præcis hvordan vil du være når du er "afslappet"? "At være i stand til at bruge Chi" Skønt!. Dette betyder absolut ingenting. Bruge Chi til at opnå hvad?
Jeg må her nævne en lille ting man skal passe på. Orientaleren arbejder meget i stadier af opmærksomhed. Med andre ord hans idé om hvor han vil hen, er mere tilbøjelig til at være et stadie af opmærksomhed. Han vil tale om "åndelig lyksalighed" eller "være afslappet". Men han vil sjældent gå så langt som til at gøre noget, eller stile mod et endeligt resultat af alt dette. Det er derfor at mange orientalske studier er så "udsyrede" for vesterlændinge. Uden at komme alt for langt væk fra dette, en begynderbog, vil jeg sige noget der måske kan interessere de der allerede er nået et lille stykke. Se på det generelle mønster for Tao jeg har gennemgået. Tænk så på at dette, i stor skala, kunne være mønsteret som menneskets spirituelle udvikling følger på denne planet. Hvis dette var sandt, kunne du kronologisk nedskrive menneskets spirituelle skoler eller "ismer" gennem tiderne. Du ville så kunne se at mønsteret bliver/er blevet fulgt. Du vil kunne se skoler der lagde vægt på at mennesket er ånd. Du vil se skoler der lagde vægt på brug af energi (Chi, Prana, osv.), og du vil se skoler der brugte foreløbig form. Mere vigtigt er at til sidst vil du se skoler der lægger vægt på at få disse faktorer ned på jorden, ned og eksistere her på jorden.
Den type skole der appellerer mest til en, vil være bestemt af ens egen hidtidige udvikling.
Hvis du har fundet dig selv midt i at søge noget, er dette simpelthen dit indre "drive" til at finde "din skole" og komme i gang.
Siden du er kommet så langt, skal jeg hjælpe dig lidt. Tag en skole eller en "isme" og se på den. Hvilke af ovenstående lægger den vægt på? Når du har bestemt det, se så på hvordan den "føles" for dig. Lad være at dykke ned i det intellektuelle, for du vil aldrig kunne fiske dig selv op igen. Mærk bare hvordan det føles for dig. Hvis du er forbi det stadie af udvikling, vil du sikkert føle dig frastødt af den skole. Bliv bare ved med at kigge på skoler og mærk hvordan de føles. Når du finder den der er rigtig for dig, vil du mærke det. Naturligvis hentyder jeg ikke til kampkunstskoler. Jeg hentyder til skoler for åndelig udvikling. De kan også findes i en kampkunstskole, men det er op til dig at finde ud af. Lad os, for ikke at hægte dig af efter at være drevet lidt ud af kurs, vende tilbage til konceptområdet som vi var ved at diskutere. Taos første skridt er at forme et præcist koncept for slutresultatet. Jo mere præcist du former konceptet, des bedre resultatet (og hurtigere).
Hvis konceptet var "æble", kunne du bestemme dets farve, smag, præcise form, vægt, hvordan det ville lugte, føles, osv. Du kan udarbejde dine egne specifikationer for dit koncept, det er du faktisk nødt til da det er en del af træningen i denne kunst.
Når vi går videre i denne bog vil du helt sikkert finde områder af din egen træning der har været svage, men lige nu skal du bare følge med og absorbere hvad du kan. Efterhånden som vi integrerer flere og flere faktorer af hvordan Chi arbejder, vil du se mere klart hvordan du bruger det i dit liv. Lige nu skal du bare huske disse punkter:

1. Et klart og præcist koncept er det første skridt Chi tager. Dette laver formen som energien flyder ind i mens du træner.

2. Hvor præcist konceptet er, bestemmer hastigheden hvormed energien "hældes i formen".

3. De to ovennævnte faktorer bestemmer hastigheden hvormed det oprindelige koncept bevæger sig "over linien" og viser sig som et færdigt resultat i dit daglige liv.

4. For at få alle disse faktorer frem, må energien være godt jordforbundet. Altså den endelige form må være et håndgribeligt fysisk resultat.

5. "En tilstand af opmærksomhed" kan måske være en del af processen som helhed, men det er ikke slutresultatet. Det er kun et begyndelsespunkt der hæver kvantiteten eller kvaliteten af det endelige resultat. Konceptet "ren" ville for en gris være at vælte mudder over nogle gamle majskolber, så du ikke får øje på dem. Men for et menneske kunne "ren" være et rum så skinnende rent, at du kunne spise af gulvet. Dette er et eksempel på hvordan forskellige niveauer kan påvirke udfaldet af slutresultatet).

6. Formålet eller funktionen med konceptet, er at etablere afgrænsningerne som energien vil udfylde.

Vær også opmærksom på, mens vi bevæger os frem, det faktum at alle de ting vi diskuterer er naturlige og simple, og indenfor rækkevidde af enhver der måtte ønske at bruge dem. Jeg vil tilsigte at tage hver ting vi diskuterer og forklare det grundlæggende, såvel som at forbinde det med dit daglige liv. Hvilket vil sige, hvis den del af Chi eksisterer i dit daglige liv, (og det gør den), hvordan ville den så se ud. Hvordan du ved at observere lidt, kan se den kvalitet af Chi når du eller din nabo gør sådan eller sådan. På dette trin, efter at du har gjort den første øvelse fuldt og helt, kan du begynde at kigge efter "koncepter". Alt i verden har et koncept bag sig. Tag din notesbog, gå ned ad gaden og bare kig efter koncepter. Dette er ikke en eller anden "mystisk" øvelse, så gør den ikke til dét. Kig på vasketøjet på den anden side af gaden og spørg dig selv, "hvad er konceptet bag det". Bare skriv ned hvad du kommer frem til. Undgå at blive intellektuel, da det vil lukke af for evnen til at se det, jeg prøver at få dig til at udvikle.
Gå på museer og gå rundt og se på billeder eller statuer. Stop op, stil spørgsmålene og vent på svaret. Gå ikke videre til den næste før du har fået et svar på det du kigger på nu. Hvis du ikke gør det, kan det være at du kigger på emne nummer to og får svaret på nummer et, simpelthen fordi du ikke ventede. Svaret vil være en følelse. Oversæt den til ord og skriv den ned, lige meget hvor langt ude svaret kan synes.
Jeg ville ikke bruge nogen moderne kunstformer til dette. Jeg ville som hovedregel bruge gamle kunstformer.
Du kan lytte til folks snak, og efterhånden som du bliver bedre og bedre, kan det være at du begynder at mærke at konceptet og det der bliver sagt ikke hænger sammen. Hvis det sker, så bare observér, lyt og skriv senere ned i din notesbog hvad du observerede eller "følte".
Jeg vil foreslå at du kun gør denne øvelse på døde ting et godt stykke tid. To grunde:

1. Mennesker er en del mere komplekse og du er ikke god nok til øvelsen til at udrede dette endnu.
2. I det meste ældre kunst, er visse koncepter der kan være en hjælp for dig, udtrykt i fysisk form som statue eller billede. nogle gange endda i et digt eller en myte. Hvis du bare går i gang og gør øvelsen, kan den dag komme hvor du kaster et blik på et objekt og det "taler til dig". Hvis det sker, er det én belønning der venter på folk som dig, der tager sig tiden til at træne. Et af de gamle navne for denne kunst var "at Fiske". Jeg er sikker på at du ud fra navnet og øvelsen, kan se lidt mere af hvad øvelsen kan udvikle. I det mindste giver det dig noget du kan sige, til folk der spørger hvor du skal hen. Jeg ville ikke just sige " åh, jeg skal ind til byen og snakke med en statue". Det er bedre bare at sige "jeg skal ud at fiske" og lade det blive ved det.
Når du er blevet virkelig god som konceptfisker, er vi måske i stand til at træne dig i at fiske i andre vande.

 

 Tilbage til indhold

Fem nøgle ord

 

Af Li Yuyi.
Fortsat. andet ord.

Bevægelighed.

 

Hvis kroppen er klodset, kan man ikke frit bevæge sig frem og tilbage. Så kroppen må være bevægelig. Bevægelsen må ikke være træg. Når hans kraft når din hud, har din vilje allerede gennemtrængt hans knogler. Bevægelsen i dine to hænder er koordineret af én energi. Hvis din vægt er i venstre side; tøm den, og din højre side vil allerede være på vej frem. Hvis du har vægten i højre side; tøm den, og din venstre side vil allerede være på vej frem.
Energien bevæger sig som et hjul; hele kroppen må være helhed. Hvis man gør en bevægelse, der ikke er samlet, vil kroppen være ustabil og bevægelsen ikke effektiv. De fleste fejl kommer fra taljen og benene.
Brug sindet til at bevæge kroppen. Hvis du følger andre, ikke dig selv, så vil kroppen følge sindet. Selvom du styrer din egen bevægelse, skal du stadig følge den anden persons bevægelse. Forudindtagede bevægelser vil gøre dig klodset, følger du den andens bevægelser, vil det gøre dig bevægelig. Når du følger den anden, vil din hånd være i stand til at måle og veje styrken af hans bevægelse, uden mindste besvær. Du vil, inden for et hårs bredde, kunne bedømme længden af hans angreb.
Når du bevæger dig frem og tilbage, vil det være helt perfekt. Jo længere du træner, jo mere vil du udvikle din kunst

Tilbage til indhold