Tai Chi Nytonline © 2001

Nr. 29 Oktober  1998

Tung Ying Chiehs gode råd om Tai Chi

Tai Chi nindenfor murene (2)

Yin og Yang - hvad er det?

Ma Yueh-Liang 1901-1998

Yang-Familiens 40 kapitler (3)

Tilbage til Tai Chi Nyt online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kangping

Kort over byen Kangping i Yongnian amt i Hebei provinsen, hvor Yang Lu Chans familie boede, også Wu Yuxiangs familie boede her. (Illustration fra Yang familiens 40 kapitler)

 

Tung Ying Chiehs gode råd om Tai Chi.

 

Fra bogen "En forklaring på Tai Chi Chuan"

De gamle kampstiles rigdomme er med sikkerhed ikke blevet videreført intakte. Hvis de, der har tilbøjelighed til at glemme deres lærere, i fremtiden vil holde fast i den viden, lærerne har givet videre, da vil vi helt sikkert modtage den sande overlevering.

[

Tai Chi indbefatter  "Vride sene-" og "Brække knogle-" teknikker. Der er "trykpunkter", "Yin og Yang hånd", "De fem elementers hånd", "Gennemtrænge-knogle teknikker",  "hjertestop-hammeren", "Tigerens øje albuen" , "Klæbende bjerg skulderen"  , "Mandarinandens ben", "Snigende greb", og evnen til at "Slå en tyr på den anden side af bjerget".
Her menes ikke bogstaveligt talt at slå en tyr, men at man uden at skade huden, kan påføre indre skader.

[

Det er uundværligt at lære selvforsvars teknikkerne i Tai Chi Chuan. Elever der hovedsageligt er interesseret i øvelserne, må nødvendigvis også studere anvendelsen af dem. Hvis ikke, vil det hurtigt blive kedeligt og de fleste vil holde op med at træne. At ignorere anvendelsen af bevægelserne, kan faktisk være en hindring for ens fremskridt i at styrke kroppen.
Formålet med at mestre selvforsvars teknikkerne er ikke at smide rundt med folk, men at træne disse fantastiske principper med gode venner. Han angriber, jeg neutraliserer. Jeg angriber, han følger. Bevægelsen flyder uophørligt. Alle former for variationer kan man lave uden at udtømme mulighederne. Hvis man indser at, der er uendelige variationer i Tai Chi Chuan, med dansende hænder og steppende fødder, da vil interessen øges dag for dag. Ved træning gennem flere år, vil dette fortsætte, og uforglemmelig glæde vil styrke kroppen. For at optræne kroppen er det vigtigt at studere anvendelsen, især hvis man forventer at møde rigtige modstandere. Derfor venner, er det absolut nødvendigt at øve anvendelsen af bevægelserne, når man træner Tai Chi Chuan.

[

Tai Chi Chuan er en indre stil. Det er kendt under navnet "Indre Boksning". Blandt alle kampstile er den indre den farligste. Når en elev har opnået en vis viden, er det af største vigtighed, at han forbliver venlig og blid. Anvend aldrig din fulde styrke til at slå nogen med eller bringe vanære over dine tidligere lærere.
Tai Chi Chuan er en indre stil. Hvis stillingerne og de indre principper er rigtigt forstået, da er det Tai Chi Chuan. Hvis de ikke er rigtigt forstået kan det ligne Tai Chi Chuan, men adskiller sig ikke fra de ydre stilarter.

[

Overleveringen af kampkunst stammer fra to skoler: Wudang og Shaolin. Helt frem til i dag har de forblevet adskilte. Selv blandt dem, der stammer fra Shaolin Templet, er der nu mange forskellige skoler og Wudang Bjerget har også givet sit bidrag. Det er umuligt at påstå, de alle er ens. Hvis vi kun taler om Tai Chi Chuan, så stammer næsten alle skolerne fra Yang Lu-Chans overlevering. For tiden er de delt op i en Østlig og en Nordlig Skole og hver især roser de sig selv til skyerne. Begyndere vil have det meget vanskeligt med at bedømme deres værd. Jeg kan sagtens påstå min stil er den bedste, men hvem kan vide det? Man skal helst være bekendt med de forskellige stillinger. Nogen siger, de lægger vægt på kraft, andre siger dygtighed, men uanset hvad, så kan der kun være tale om ét sæt af principper. Uden den rigtige overlevering, kan man ikke forstå Tai Chi.

[

I dag findes der mange Tai Chi Chuan stile, og det er vanskeligt for elever at se forskel på en god og en dårlig. Lad mig med al respekt anbefale en metode. Ligegyldig hvem personen er eller hvor overleveringen stammer fra; hvis de kan anvende både blidhed og styrke, slappe af i musklerne og styrke energien, så er det rigtigt. Læg mærke til deres arme, hvis huden er meget blød og knoglerne og musklerne er meget afslappede og tunge, så er det rigtigt. Dette er den almindelige måde at skaffe sig viden om kvalitet. Når det drejer sig om kampmæssig anvendelse, skal man se efter evnen til at kunne anvende Tai Chi Chuans teknikker og stillinger, og til at kunne kaste en modstander men forblive afslappet. Hvis personen bruger styrke og kæmper vildt kan han med lidt held vinde. Men dette er ikke den rigtige overlevering og er faktisk slet ikke et system.
På denne måde er det let for en elev at genkende ægte Tai Chi Chuan. 

[

Når du laver Tai Chi skal sind, ånd og bevægelsen være fuldt og helt udtrykt. 
Hvis dine bevægelser er korrekte og dit sind og din ånd er fuldt og helt udtrykt,
vil du gøre fremskridt meget hurtigt,
så du får en ny følelse hver dag.
Tai Chi elever skal tænke meget grundigt på dette.
Hvis dine bevægelser, dit sind og din ånd ikke er fuldt udtrykt, spilder du din tid og du vil aldrig blive god.

[

Tai Chi Chuan kan trænes til enhver tid, hvad enten man går, står, sidder eller ligger ned.
Metoden er at man bruger sindet til at få følelsen. 
For eksempel når du løfter en kop te, så prøv at mærk forskellen på at bruge kræfter til at løfte den, og på ikke at bruge kræfter.
Når du går, så mærk letheden og tyngden i dine fødder. 
Når du står, så mærk forskellen mellem at bøje og strejke knæene, eller forskellen mellem at bruge kræfter i et ben eller i begge.
Prøv at få følelsen med i dine daglige aktiviteter.

[

Du skal søge den sande Tai Chi kunst i at øve Tai Chi bevægelserne. Når du bliver god til dem, vil alt være i orden.
Vil man opnå den ægte kunst, er det bedst ikke at involvere sig i indviklede teorier. 
Jeg plejer at sige at før i tiden var folk gode i deres kunst, men folk i vore dage er gode i teorier. Faktisk er det sådan at hvis du overdriver alle mulige indviklede teorier, kan du let blive forvirret, med mindre koncentration på udviklingen af din kunst. Resultatet er forsinkelse af dit fremskridt.

[

For at kunne anvende Tai Chi, må du kende tidspunktet på dagen, terrænet og den menneskelige harmoni.
At kende tidspunktet på dagen betyder, at når du står overfor en modstander, skal du ikke vende mod øst om morgenen, mod syd midt på dagen og mod vest om aftenen. Dette er for ikke at have solen i øjnene.
Metoden med at kende terrænet, betyder at man først skal undersøge området, hvor man står. Hvor meget plads der er, og om der er højdeforskelle. Man høster størst fordel ved at stå lavest.
Metoden med at kende den menneskelige harmoni, betyder at selv om du deltager i en konkurrence, skal du være høflig og ikke miste din værdighed.

[

Der er to måder at træne kampkunst på. Du kan enten træne sammen med venner, som er ca. på samme alder, eller du kan opsøge en lærer. Med vedholdenhed kan begge veje føre til succes.

[

Tai Chi Chuan er meget kendt i dag og anerkendes med respekt blandt andre kampstile. Ikke desto mindre har hver enkelt elev, sit eget mål. Hvis målet blot er at styrke helbredet, da kan en hvilken som helst lærer anvendes. Hvis målet imidlertid er at lære selvforsvar, er det absolut nødvendigt med en meget dygtig lærer.

[

Når man træner Tai Chi Chuan, vil det gøre den svage stærkere og forynge den ældre. Hvis man vil have hurtige resultater, skal man undgå tobak, alkohol, sex, få rigelig med søvn og i det hele taget undgå dårlige vaner.

[

I kampkunst er spørgsmålet om hvor meget en lærer giver videre af sin lærdom, ene og alene afhængigt af eleven, ikke af læreren. Lad mig forklare det kort: I dag værdsætter mange mennesker Tai Chi Chuan og har et inderligt ønske om at træne. Men de er skeptiske om, hvorvidt deres lærer videregiver den sande lære. Inden de overhovedet har startet, er de allerede mistænksomme. Hvad kan man så stille op, selvom man gerne vil dele sin viden?
Der er også mange elever, der opgiver på halvvejen og giver læreren skylden for ikke at ville dele sin viden med dem, uden overhovedet at tænke på at de måske ikke har trænet ret meget. Dette er ment som en advarsel til de der kommer med sådanne beskyldninger mod deres lærer.

[

Mester Yang var meget åben med at videregive sin viden. Han underviste alle lige. Hvorfor opnåede nogen så meget, og andre lidt?. Det er på grund af forskelle i prioritering, intelligens og opfattelse af undervisningen. Det er også fordi principperne i Tai Chi er meget dybtgående og ikke kan forstås på èn dag. Der er forskellige stadier man skal igennem, og lærerens metode er at tage trin for trin. At opgive før det højeste stade, og så beskylde læreren for at være en svindler, er det rene vrøvl. At forvente guldkorn efter nogle få dage med lille indsats, er også urealistisk. Bliv ved at studere, så vil der ikke være nogen grund for læreren til ikke at videregive hans viden.

[

Reagér hurtigt mod hurtigt.
Nu til dags kender de fleste Tai Chi udøvere princippet om at aflede en modstanders kraft med blødhed. Men hvis man ikke ved hvordan man skal forholde sig til farlige situationer, kan man stadig ikke aflede et angreb fra folk der træner en hård stil.
Det er klart at hvis din modstander angriber langsomt, følger du blødt og afleder. Men hvis din modstander slår meget hurtigt, kan du ikke gøre dette. Her skal du i stedet anvende et hurtigt forsvar der "brækker" modstanderens slag. det er ligesom et pludseligt baghold i militær strategi.
Den korrekte timing er det øjeblik din modstanders hånd bevæger sig mod dig, men før den rammer. Din hånd skal komme pludseligt og i en skarp vinkel før hans arm er strakt. Det kræver lang tids træning før man kan bruge dette effektivt.

[

Når man træner Tai Chi, bør man lave sættet mindst tre gange i træk hver gang. Første sæt er for at strække muskler og løsne leddene, andet sæt er for at rette bevægelserne, tredje gang er for at gøre det med fuld koncentration.
Når du er blevet god, har du den fulde koncentration så snart du begynder at træne. Når du når hertil går din udvikling stærkt.
Du skal søge den virkelige kunnen i træning af bevægelserne. Når man træner den virkelige kunnen skal man ikke kaste sig ud i alle mulige mærkelige teorier. Faktisk kan der ske det når man overdriver de mange indviklede teorier at man bliver mere forvirret, med mindre koncentration på at udvikle sig reelt, og ens fremskridt bliver sinket.

[

"Følg reglerne, bliv fortrolig med reglerne, gennemtænk reglerne, giv reglerne en åndelig betydning og afvig aldrig fra reglerne". "Når man træner Tai Chi Chuan, bør ens sind, ånd og form alle komme fuldt ud til udtryk. Hvis ens form er korrekt og sindet og ånden er fuldt ud udtrykt, vil man gøre hurtige fremskridt, så man får forskellige fornemmelser hver dag. Udøvere bør virkelig indse dette. Hvis ens form, sind og ikke udtrykkes, så er det spild af tid og man vil aldrig opnå succes".

[

Løsne skuldrene og sænke albuerne,  formålet er at undgå at kraften bliver stoppet i ryggen og skuldrene, så den kan komme ud i armene og hænderne. Dette kan ikke undervises mundtligt og må trænes grundigt.
Man må ikke tvinge skuldre og albuer ned, da det vil resultere i stivhed i stedet for fri bevægelse.
Nogle folk siger at man ikke skal løfte vægte og træne rå muskelstyrke, når man dyrker Tai Chi Chuan. Dette er ikke altid korrekt. Før du lærer Tai Chi er din krop anspændt og du kan ikke bruge den fysiske styrke effektivt.
Efter du har lært Tai Chi, er hele din krop afslappet og blød, og Qi'en cirkulerer frit i kroppen. Så bliver den rå muskelkraft til virkelig styrke. Din anspændthed skal være væk, men muskelstyrken bevares. Når den rå muskelkraft blokeres i skuldrene, kan den ikke dirigeres ud i hænder og arme.
Muskelstyrken er kapitalen og blødheden er metoden.
Med en god metode, kan man gøre store forretninger med en lille kapital.
Men uden en god metode, er selv en stor kapital ubrugelig.

[

At sænke Qi'en til Dantian, betyder ikke at man skal presse den luft man indånder ned i maven, men bare at man skal sende lidt opmærksomhed derned.
Når du sender opmærksomhed nedad, vil blodet, som der ofte er for meget af i hovedet, synke ned til hjertet og cirkulere ud i lemmerne, der vil få stor gavn af det og dit helbred vil blive bedre.

[

Selvom der er indre hårdhed i Tai Chi, stræber man efter ydre blødhed. Igennem lang tids træning vil du opnå indre hårdhed. Det svære er at begrænse hårdheden til det indre, uden at udtrykke det udadtil. Ved at møde hårdhed med blødhed, kan du neutralisere din modstander.

Tilbage til indhold

Tai Chi indenfor murene (2)

Af Knud Erik Andersen.

Vi har opfulgt artiklen fra forrige nummer og besøgt Peter Lemcke i Vridsløselille Statsfængsel for at høre, hvordan fangerne har haft det med at træne Tai Chi i fængslet.

Hvor længe har du trænet?
Det er 2 år siden Hanne Fedder-sen kom her til Vridsløselille Statsfængsel for første gang. Hun kom på en sommerhøjskole herinde, jeg anede ikke hvad Tai Chi var. Jeg deltog, fordi jeg var nysgerrig og af almindelig kedsom-hed.

Du havde intet forkundskab og aldrig hørt om Tai Chi?
Jeg havde hverken hørt eller læst om det, men når jeg tænker tilbage, har jeg set det på rejser i Østen. Jeg så  på det i 10 sekunder og gik videre uden at tænke på, hvad det egentlig var de lavede og vidste slet ikke, at formen tog 50 minutter, det chokerede mig første gang jeg fik det af vide.

Hvad har du personligt fået ud af at træne Tai Chi?
I begyndelsen der kunne jeg godt se, hvis det var noget jeg skulle vide noget om, så var det noget, der tog længere tid, end blot lige at se på det i en time. Jeg besluttede mig for at hænge på, for at se om det var noget for mig, fordi fritidsmulighederne herinde er meget små. Jeg vil sige, det var Hannes personlighed, der gjorde jeg blev, for jeg syntes det var utroligt hårdt i begyndelsen at synke ned. Jeg begyndte at dryppe af sved efter ganske få minutter og jeg syntes egentlig ikke det var hårdere end det burde være, for jeg føler mig selv i god fysisk form, men det slog mig helt ud, bare synke ned. Jeg kan huske vi lavede en øvelse i begyndelsen, hvor vi "omfavnede et træ" og sank lidt ned. Det var svært for mig at holde mine hænder udstrakte i de minutter, det sikkert kun har varet. Så bliver der ligesom en udfordring i det, men jeg vil sige, havde det ikke været Hanne, der havde stået der, så havde jeg nok sagt: "Op i røven med det" og brugt min tid til noget andet. Hun blev næsten som en mor for os. Det var utrolig dejligt at komme ned til Hanne, hver gang hun kom. Det var så to gange om ugen og i begyndelse blev der kun trænet, når Hanne kom. Vi bad hende om at tage det stille og roligt, fordi vi regnede med vi ville have mange år til at kunne lære dette her. Hun var lidt mere ivrig. Det er utrolig svært at huske i begyndelsen. Hun var inspirationen der fik mig til at holde fast i det. På et tidspunkt blev det så ligeså meget Tai Chi'en. Jeg begyndte at få en god følelse i kroppen. Ligegyldig hvilket humør jeg var i, når jeg begyndte at træne, så forlod jeg altid trænin-gen som en fuldstændig let og afslappet person, glad helt ind i sjælen. Det tog et stykke tid før jeg tænkte "Det her kan jeg ikke undvære".

Har det gjort indtryk på de andre?
Der var mange i begyndelsen, der var nysgerrige og kom over og var med en time og så kom de ikke igen. Men der var en lille kerne, som blev ved. Vi havde det utrolig godt med det. Selvom det ikke var noget, vi gik og snakkede om, så var det noget alle glædede sig til. Der var en utrolig god stemning selvom nogen kom til senere. To af mine kammerater og jeg fik rigtig meget ud af det og hyggede os med det og lavede det på et senere tidspunkt i fritiden sammen, mest oppe på vores gang ikke så meget udenfor, fordi der blev simpelthen grinet for meget af os, når vi stod ude i fængselsgården. Der er det nok nemmere at stå i en park eller hjemme i sin egen have. Det er et hårdt miljø herinde og det ser lidt sjovt ud, når man ser det og vidste jeg ikke noget om det, ville jeg også stoppe op og sige, hvad er det for en gang tosser, der står der.
Det gør så også indtryk på andre, når de går en runde i gården og vi står nede i det ene hjørne, så stopper de lige op for at se på, hvad vi laver.

Hanne underviser her ikke mere. Hvad med jeres træning?
Den er desværre gået meget ned ad bakke. Vi har mistet rigtig meget, efter Hanne blev tvunget til at holde op. Det er altid rart med en i nærheden til at fortælle og vise, hvordan en stilling skal være.

Vi har set båndet med Mester Kai-Ying Tung, men desværre er det ikke muligt at få videobånd herind, det er ikke tilladt, så det er ikke engang en mulighed at få et sådant et herind.

Er det en fordel at lave Tai Chi i et fængsel?
Ja. Der er meget få aktiviteter i et fængsel og når der bliver tilbudt noget, er det meget få, der tager mod tilbudet. Det er svært at give en forklaring på, hvorfor man gearer så langt ned i et fængsel. Det er utrolig svært  at motivere sig selv til at gøre noget som helst fornuftigt i et fængsel. Man skal virkelig kunne li' noget for at gøre det i et fængsel, ellers gør man bare ikke noget. Tiden går hurtigt i et fængsel, uanset hvad man må tro udenfor.

Hvad var dit/Jeres kendskab til Tai Chi før?
Som sagt kendte jeg ikke selv noget til det. En af mine kammerater, som også var med på holdet, boede i en periode i troperne og i en park ved siden af, stod der nogen hver morgen, når han gik forbi. Han havde heller ikke lagt mærke til det, så han vidste heller ikke, det var Tai Chi, før Hanne kom og viste det. Jeg tror, det er meget få danskere, der egentlig ved noget som helst om Tai Chi.

Hvad så nu, hvilket kendskab føler du, du har til Tai Chi?
At jeg lige er begyndt at se overfladen i det, fordi jeg kan se, hvor dybt og hvor stort det egentlig er. Jeg ser også Tai Chi som lidt af en redningsplanke, hvad skal man lave af fysiske ting, når man bliver lidt ældre? Her er der vægttrænings-muligheder, du kan løbe en tur, men du kan ikke så mange andre ting og er det noget jeg kan lave selv, når jeg kommer ud i samfundet. Jeg er lykkelig over, jeg har fundet noget, som jeg ved vil holde min interesse og jeg kan lave til jeg dør som en forhåbentligvis gammel mand.

Er det noget du/I vil blive ved med at træne?
Ja. Den lille kerne i holdet er jeg helt sikker på vil blive ved med at træne.

Gør I noget for at få undervisningen startet op igen. Er det overhovedet muligt?
Det er fuldstændig umuligt. Herinde kan du f.eks. ikke låne en bog om kampsport, fordi det er forbudt. I begyndelsen da Hanne kom herind på sommerskolen, da var ledelsen ikke klar over, at Tai Chi var en kampsport, for det ligner det bestemt ikke, det blev simpelthen stoppet, fordi det er en kampsport, selvom der ikke er nogen af os, der er dygtige nok til at bruge det. Desværre må man sige, de er for snæversynet til at se, hvor godt det var for os, og der blev brugt mange forskellige undskyldninger på, hvorfor det blev aflyst. Det korte af det lange er, det er en kampsport, det må ikke finde sted i et lukket fængsel. Derfor blev det taget fra os.

Kan du genkendende nogle af de ting, der er skrevet om de amerikanske forhold i den forgående artikel?
Jeg ved det er hårdere at sidde i amerikanske fængsler og det var en meget god beskrivelse han havde lavet af dagligdagen, hvor hårdt fængslet egentlig var. Det der blev nævnt om blodtrykket, kan vi ikke genkende, da der ikke er nogen af os, der havde det samme problem, men jeg kunne føle den ro jeg fik, når klassen var overstået.

Har du nogle kommentarer her til sidst?
Ja, vi savner Hanne helt utroligt meget. Det var simpelthen som om, Solen kom frem, hver gang hun kom herind. Det var både hende selv og hendes energi og humør sammen med Tai Chi. Vi savner at have en lærer, men vi savner, at det var Hanne, der kunne komme herind. Det var ikke Hanne, der blev smidt ud her fra, det var Tai Chi'en. Vi får ikke nogen lærer herinde. Jeg savner mine tirsdage og tors-dage med Hanne helt utrolig meget. [

 Tilbage til indhold

Yin og Yang - hvad er det ?

Indholdet i denne artikel er dels hentet fra Jou Tsung Hwas bog "The Tao of Tai Chi Chuan" og fra Yearning K. Chens bog "Tai Chi Chuan"

Af Knud Erik Andersen

Det de fleste forbinder med Yin og Yang, er det symbol, man kalder for dobbelt fisk diagrammet.

Dobbelt fisk diagrammet

 

Diagrammet består af en cirkel, hvori der er to "fisk", hvor den ene er sort med et hvidt "øje" og en hvid med et sort "øje". Dette diagram er det, der bliver brugt af taoisterne og den almindelige kineser. Dette diagram hedder oprindeligt Tai Chi og vil i denne artikel kaldes derefter.
Det andet diagram blev lavet af Chou lien ch'i, en kendt videnskabsmand fra Sung Dynastiet (1017-1073 e.Kr.). Dette diagram blev anvendt af kongfuzianerne. Selv om de ser forskellige ud, indeholder de nøjagtigt det samme, når det det drejer sig om at repræsentere teorien om Yin og Yang. Chou diagrammet stammer fra I Ching, som indeholder den kinesiske filosofi om forandringer.

Chous diagram

Det sorte repræsentere Yin - kvinde, smidighed, passivitet. Det hvide repræsentere Yang - mand, fasthed, aktivitet osv. Generelt er Yin og Yang supplerende modsætninger, som forener to former til en helhed. Selvom de i naturen er modsætninger, er der et harmonisk samhørighedsforhold mellem dem. F.eks. hvor der er nat, er der også dag, hvor der er dag, er der også nat. Dag er Yang og nat er Yin. Forholdet mellem nat og dag er modsætningerne. Ikke desto mindre er de gensidig samhørige og uadskillelige, nøjagtig som to sider på en mønt.
De gamle kinesiske filosoffer kaldte tomhedstilstanden og grænseløsheden, som var fremherskende før Jorden blev skabt og hvorfra Universet blev formet for, Wu-Chi, eller den oprindelige tomhedstilstand. Før skabelse siges det, der er ingenting, men alligevel er der noget. Vi ved ikke, hvad dette ingenting er, ej heller ved vi, hvorfra det kommer, men at det er der, er der ingen tvivl om. Dette noget kan ikke begribes logisk, dets eksistens er kun en antydelse, ligesom noget man skimter gennem tågen. De gamle kinesiske filosoffer beskrev det som fænomenet af tomhed eller "ting af ingenting". Det vil sige, det har en form uden form. Det har en facon uden facon, eller man kunne sige det er vagt forvirrende. Når man støder på det, har det ingen forside, følger man efter, har det ingen bagside. Dette fænomen af tomhed var kilden til bevægelse og stilstand. Alt i Universet, også Yin og Yang, udvikles uafbrudt fra denne ubemærk-ede kilde. Lao Tzu kaldte det Tao, I Ching kaldte det Tai Chi og Wang Tsung-Yueh som levede i Ching Dynastiet kom med denne kommentar i hans teori om Tai Chi Chuan: "Tai Chi er født ud af Wu-Chi eller den oprindelige tomhedstilstand. Det er kilden til dynamiske og statiske tilstande og moderen til Yin og Yang. Hvis de bevæger sig, adskilles de. Hvis de forbliver statiske, vil de kombineres." Generelt kan man sige, at konceptet af Wu-Chi og Tai Chi ikke kun beskriver synspunktet om Universets tilblivelse, men også fasen af alle tilhørsforhold mellem mennesker, mellem ting og mellem mennesker og ting. Et eksempel før der er nogen, der træder ind i et rum, er dette i en Wu-Chi tilstand. Når nogen træder ind i rummet, har de bevægelse med sig og så begynder Tai Chi. Derfor er Tai Chi kilden til Yin og Yang. Forholdet mellem en person og et klaver er Wu-Chi, hvis personen ikke har tænkt sig at spille på det. Når personen begynder at spille eller bare viser interesse heri, bliver forholdet til Tai Chi. Derfor eksistere Wu-Chi før noget sker, for selv intentionen til handling udspringer fra Wu-Chi.
Når noget udspringer fra Wu-Chi, den originale tilstand af tomhed, eksistere det ikke længere. Det er her Tai Chi tilstanden begynder. Så har situationen to aspekter. Tomhedstilstanden i Wu-Chi er Yin og det "noget" , der udspringer fra Wu-Chi er Yang. Generelt er Yin og Yang supplerende modsætninger, som forenes for at skabe en helhed. Selvom de af natur er modsætninger, er der et harmonisk samhørighedsforhold mellem dem. Det der kendetegner Yang er: varme, bevægelse og udadgående centrifugal kraft, hvorimod kulde, stilstand og indadvendt centripetal kraft er Yin. Begrebet om Yin og Yang kan illustreres ved de forskellige stadier i et objekts bevægelse.

Begyndelsen på bevægelsen er fødslen af Yang og slutningen af bevægelsen er fødslen af Yin. Begyndelsen af stilstand er fødslen af mildhed og slutningen på stilstand er fødslen af stivhed. Forandringerne i Yin og Yang kan også sammenlignes med vands forskellige tilstande. Når det koger, bliver vand til damp og udvikler en utrolig kraft. Dette er Yang. På frysepunktet bliver vandet til is og går ind i sin faste, men ikke mindre kraftfulde tilstand. Dette er Yin.
En person i god kondition, er fuld af energi. Har et stærkt sind, varme i ledene og en aktiv fremadstræbende ånd. Her har Yang nået sit højeste. Personen er som en flod, der har nået flodbreddens kant. Den kan kun flyde fremad. I den modsatte ende er en person, der mangler energi. Sindet er forvirret, leddene er kolde, bevægelserne og temperamentet er ulige og personen er pessimistisk. Yang er på sit laveste og Yin på sit højeste. I en sådan situation skal man begrænse sine aktiviteter og forblive i nuet. Hvis man forsøger at avancere, ville det kun ende i fiasko. Denne tilbagetruk-kenhed behøver ikke nødvendigvis at være negativ eller permanent. Hvis man trækker sig tilbage med Yins egenskaber som en rettesnor, kan man udvikle den positive side.
Hvis man står overfor et lille nederlag, vil nogen sige de er uheldige. De føler sig fortabt og forvirret, fordi de ikke kender processen i teorien om Yin og Yang. Hvis der er solskin, vil der komme regn. Efter regn, kommer der solskin.
Indtil nu har teorien om Yin og Yang blevet forklaret med eksempler udfra, hvordan mennesker opfører sig

Fu Szes diagram

og fra naturlige fænomener, men det kan også forklares på en grafisk måde, som kaldes Fu Szes Tai Chi diagram, et gammelt Tai Chi diagram eller diagrammet om det naturlige Univers.
Der er flere grundlæggende principper, som skal nævnes om Tai Chi diagrammet:
Delelinien for Yin og Yang i diagrammet er buet og ikke lige.
Hvis delelinien var lige, ville det tilkendegive, at Tai Chi er i en ubevægelig tilstand. Den buede linie viser Tai Chi er i en tilstand af dynamisk cirkulær bevægelse. Variationerne i liniens krumning repræsentere forskellige hastigheder i bevægelserne. En lille krumning er det samme som en langsom bevægelse.
Hvad menes der med hele Tai Chi diagrammet? Det illustrere, hvordan to modsætninger kan harmoniseres til et indbyrdes hele. Som andre principper i Tai Chi, kan de bruges såvel i naturen som i menneskelige forhold.
Man kan f.eks. se de positive og negative poler i elektricitet som et eksempel på Yin og Yang harmoni. Hverken en positiv eller negativ pol alene kan skabe lys eller varme. Disse modsætninger har brug for hinanden, for at blive til elektricitet, ligesom Yin og Yang er nødvendig for at skabe harmoni i Tai Chi.
Når man finder frem til den rigtige kombination af Yin og Yang  i Tai Chi, kan man få hjælp fra Taoismen og Kongfuzianismen, der er de to hovedskoler i kinesisk filosofi.
Et praktisk eksempel for de to filosofier, kan ses udfra en mand, der tjener 1000 kroner. Hvor meget burde han bruge og hvor meget skal han spare? Kongfuzianerne ville svare: "Spar 500 og brug 500". Taoisten ville svare: "Hvis han her og nu ikke har brug for pengene, skal han ikke bruge en øre. Men hvis han virkelig har brug for dem, skal han bruge dem alle".
I Tai Chi er den spænding eller afslappelse i hænderne et godt eksempel på Yin og Yang. Hænderne er aldrig helt afslappede, for så kan de ikke anvendes i en teknik. I denne situation siges det, at hænderne er "døde". Som Yang Cheng Fu engang, sagde til en elev, da de lavede pushing hands og elevens kontakt var alt for slap: "Læg ikke dit døde kød på mig, jeg er ikke en kødkrog". Modsat er de heller aldrig helt spændte, dette ville også give en dårlig balance.
En god øvelse for en begynder for at træne Yin og Yang princippet er f.eks. i enkelt hånd i pushing hands, at i yderpositionen at have en lille spænding og når hånden er tæt på kroppen at slappe helt af og give efter i cirkler. Det drejer sig om at få overgangen mellem Yin og Yang til at være så jævn som overhovedet muligt.
Tai Chi diagrammet kan også illustreres udfra forholdet mellem mand og kone i et ægteskab. Ved at supplere hinanden på trods af følelsesmæssige- og fysiologiske forskelle, vil de leve i harmoni. I stedet for at skændes, kan de hjælpe hinanden med at skabe en fredfyldt familie. Ifølge den traditionelle kinesiske forklaring på Yin og Yang i forhold til kvinden, så skulle hun naturligt være mere passiv og underdanig til manden, forskellige aspekter i et fast forhold kan forklares på fgl. tre måder: kvindens underkastelse til manden, mandens underkastelse til kvinden og samarbejde mellem de to partnere.
I Tai Chi Chuan kombineres både Yin og Yang på højeste niveau. Tai Chi mesteren kan vælge, hvordan der skal reageres på en hvilken som helst situation. Som svar på et angreb, kan han forsvinde som tågen, modstå som et bjerg og slå tilbage som en tiger. På denne måde forstår mesteren fuldt ud Yin og Yang. [

Tilbage til indhold

Ma Yueh-Liang 1901-1998

Ma Yueh-Lian 1901-1998

Ma Yueh-Liang døde fredag den. 13. marts 1998, 98 år gammel. Han havde trænet Wu Chian Chuan siden han var 16 år gammel, Ma Yueh-Liang var meget respekteret for hans push hands (skubbe-hænder) og for hans livslange helligelse for at udbrede Wu stilens Tai Chi Chuan.

Han blev født i efteråret 1901 i Beijing og han begyndte at modtage undervisning af Wu Chian i 1917. Han flyttede til Shanghai i 1930, det samme år han giftede sig med Wu Chian Chuans datter, Wu Ying-Hua. Hun døde i april måned 1996, 91 år gammel.

Han anses for at være den, der har udbredt Wu Chian Chuan i Kina på trods af besværlighederne under Anden Verdenskrig og i de tidlige år under det Kommunistiske styre.

Ma Yueh-Liang blev forhindret i at undervise under Kulturrevolutionen og blev under tider over-våget. Undervisningen måtte ske i al hemmelighed.

Men i de seneste år er hans evner og karakter blevet erkendt og beundret vidt omkring. Han blev udnævnt til at være en af de hundrede kampkunst klenodier i Kina og modtog mange anerkendelser.

 Tilbage til indhold

Yangfamiliens 40 kapitler. 14-17 (3)

 

14. En forklaring på det åndelige aspekt og det kampmæssige aspekt i Tai Chi

    Det åndelige er essensen det kampmæssige er anvendelsen af det. Åndelig udvikling i kampkunst sker med Jing, Qi og Ånd, gennem fysisk træning. Når det kampmæssige bliver splejset med det åndelige og bliver udtrykt i krop og sind, så blive det kamp-kunst. Når vi taler om det åndelige og det kampmæssige sammen må vi kende den korrekte måde man lukker kraften ud på, for det må gøres i den rigtige rækkefølge. Dette er det mest basale, når det åndelige og det kampmæssige bliver anvendt i kamp må vi tænke på den rigtige måde at oplagre og affyre kraften. Derfor er træning af åndelig kampkunst en "blød" kunst, den indre kraft Jing, Qi og ånd. Når man øver kamptræning udelukkende med kamp da er det "hård" stil eller simpel brutal kraft. Det åndelige uden kamptræning er essens uden anvendelse.
Èn pæl kan ikke stå alene, èn hånd kan ikke klappe. Dette gælder ikke kun for kamptræning alt er underlagt dette princip. Det åndelige indeni, det fysiske udenpå. Ydre kunnen uden indre energi er et fjernt ekko fra denne kunsts primitive fortid, men ved at behandle andre brutalt vil man i sidste ende invitere en katastrofe.
At forstå de indre principper uden det ydre er blot en lænestolskunst. Uden at kunne anvende dem vil man komme til kort i en konfrontation.
Når man skal anvende denne art har man ikke råd til at ignorere de to ord: Ånd og kamp.

15. En forklaring på at forstå energi.

    At forstå energi nærmer sig niveauet af spirituel oplysning. Der 72 slags Yin inden i kroppen, uden undtagelse. Når Yang når op til at være lige med Yin, samarbejder vand og ild, himmel og jord er i harmoni, ens iboende natur og livet genvinder sin oprindelige renhed. Evnen til for et menneske at kunne forstå energi, er afhængig af at  sanserne kan reagere i forhold til omskiftende situationer, og kan på en naturlig måde give store resultater. Vores krop opnår perfekt klare bevægelser uden anstrengelse og vores bevægelser bliver meget sensitive.
Når din kunnen når dette niveau, vil enhver bevægelse føles let og du kan bevæge dig uden at tænke.

16. En forklaring på de Otte Porte og Fem Skridt  - De Tretten Bevægelsers Lang Boksning.

    Når træner en bevægelse ad gangen, når du så mestrer hver enkelt, forbindes de i en serie der flyder videre og videre, rundt og rundt uden stop. Derfor kalder vi det "lang boksning". Det er nødvendigt at have fastlagte bevægelser, ellers vil kunsten degenerere til sjuskethed og hårdhed. Vi må fremfor alt undgå at miste det flydende og blødheden. Når kroppen bevæger sig frem og tilbage, vil ånd og bevidsthed med tiden naturligt og usynligt gennemtrænge hele kroppen. Når man træner kamptræning med en partner, skal de fire håndteknikker i de Otte Porte og de Fem Skridt være det første man begynder med. Fra en fast fodstilling laver de fire håndteknikker der cirkler om kroppen. Disse bevægelser er et lavere niveau hvor bevægelserne er meget åbne og store, når dine bevægelser bliver kompakte og bevægelserne frie, er du nået til et højere niveau.

 17. En forklaring på det modsatrettede i Yin og yang i Tai Chi. kamp (som forsvar)

Yang er: (1)Mand, (2)himlen, (3)solen, (4)ild, (5)udlade, (6)lukke ud, (7)uden på, (8)udløse, (9)konfrontere, (10)åbne, (11)undersåt, (12)kødet, (13)anvende, (14)qi, (15)sind, (16) kamp (som forsvar), (17)firkantet, (18)udånding, (19)oppe, (20)frem, (21)hjørner.
Yin er: (1)Kvinde, (2)jorden, (3)månen, (4)vand, (5)indsamle, (6)trække ind, (7)inden i, (8)lagre, (9)relatere, (10)lukke, (11)fyrste, (12)knogler, (13) erfare, (14)jing, (15)følelser, (16)kultur, (17)rund, (18) indånding, (19) nede, (20)tilbage, (21)sider.

    Princippet i det modsatrettede i Yin og Yang kan opsummeres i de to ord: Vand og ild. Ild flammer opad og vand løber nedad. Hvis vi sætter ild under vand så viser vi deres forskellighed. Men uden den rette metode kan man ikke, Hvis man hælder vand i en gryde over ild kan vandet ikke løbe nedad, ilden forsvinder ikke opad for det er begrænset af gryden og vandet vil til sidst blive varmt. Det er hvad vi mener med gensidig harmoni, som i Yijings hexagram nummer 64. Hvis vand får lov at løbe nedad og ild får lov at forsvinde opad, vil de to uundgåeligt skilles, som i hexagram nummer 63. Vi kan kalde det fra to til en og fra en til to.
Fra princippet om Yin og Yang udleder vi universets tre aspekter: himmel menneske og jord. Forstår man samspillet mellem Yin og Yang kan begynde at tale om Tao. Når man ved at vi aldrig kan adskille os selv fra Tao, kan vi begynde at tale om mennesket.
Hvis man kan forstørre Tao ved menneskets hjælp, og ved at Tao aldrig er adskilt fra mennesket, kan man begynde at tale om enhed mellem himmel og jord. Himlen er oppe  og jorden er nede og imellem er mennesket.
Hvis du kan efterligne himlen og jorden, kombinere skinnet fra solen og månen, holde ud over de fem hellige bjerge og de fire store floder, skifte med fire årstider, blomstre og visne med græsset og træerne, forstå de gode og dårlige indflydelser fra guderne og ånderne, og forstå opståen og forfald i menneskelige affærer, så kan vi tale om det første og andet hexagram i Yijing som makrokosmos og mennesket som mikrokosmos.
Med hensyn til menneskets krop og sind, så kan vi ved at studere himlens og jordens visdom og kvaliteter, begynde at tale om menneskets iboende visdom og kvaliteter. Hvis vi ikke mister vores oprindelige evner, så kan vi ved at kultivere vores qi leve evigt.
Det vi mener med at et menneskes krop kan udgøre et mikrokosmos af himlen og jorden er at himlen er vores iboende natur og jorden er vores liv. Menneskets usynlige indre er ånd. Uden at forstå disse ting, kan du ikke forme en triangel med himlen og jorden. Hvis vi ikke udlever vores indre natur og nærer vores liv kan vi ikke forvente at fuldføre åndelige forvandling.

Tilbage til indhold

Tilbage til indhold