Tai Chi Nytonline © 2001

Nr. 28 Maj 1998

Tan Jing - En snak om Jing

Tai Chi - indenfor murene

Yang-Familiens 40 kapitler (2)

Tilbage til Tai Chi Nyt online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tung Fu Ling

 

Tan Jing - En snak om Jing

Af Zhang Yi Zun oversat af Knud Erik Andersen

Tai Chi Chuan arbejder med en indre energi, som på kinesisk kaldes Jing. Der er klæbende jing (nian-jing),neutraliserende jing (hua-jing), fastholdende jing (na-jing), eksplosiv jing (fa-jing), fjedrende jing (peng-jing), lang jing (chang-jing), kort jing (duan-jing), det er de mest almindeligt kendte traditionelle navne, men der er også mange, der selv finder på nye typer jing.
Hvor mange forskellige typer jing, er der i Tai Chi Chuan? Så mange, at det bliver et værre rod. Selv forklaringen på de enkelte jing, er ikke den samme. Da indre jing (nei-jing) er en kombination af mange elementer, som ikke alle er synlige og gør det vanskeligere at forklare, og da træningen for det meste er forbundet med bevægelse, og da alles forståelse gennem træningen ikke altid er den samme, er det derfor meget svært at finde en fællesnævner.
det er f.eks. meget svært at komme med et kort og enkelt svar på:"Hvad er peng-jing?" En eller anden dag skal der nok være en hårdtarbejdende oversætter, der vil udgive en "Wushu ordbog". Nogen forklarer det på denne måde:"Peng-jing er efter lang tids seriøs træning med Tai Chi Chuan og træning i at skubbe hænder, en form for afslappethed (song), der alligevel ikke er helt afslappet, blød men dog med en form for synkende og tung, elastisk og smidig type jing, men som også kan indeholde andre forskellige former for jing, alle kaldet indre jing (nei-jing)". Der er også mange skoler og elever, der holder fast ved at "Tai Chi er peng-jing og at bevægelserne udføres med spiraler er det centrale".
Men disse to forklaringer er meget ovefladiske, og forklarer ikke rigtig peng-jing. I hvert fald ikke, hvis vi snakker om Mestres jing.
Hvis vi siger "Det er song, men alligevel ikke song", "Synkende og tung", så er det peng-jing. Når så man trænede at skubbe hænder med Ya Xuan (en kendt elev hos Yang Cheng Fu) føltes han helt uden spændinger, meget blød, uvirkelig, kun en svag kontakt mod huden. Er denne type jing peng-jing? Egentlig føltes det slet ikke, som om han var meget smidig, heller ikke "synkende og tung". Han føltes kun uvirkelig, tom og vi kunne ikke føle hans jing. Er dette peng-jing? Hvis vi siger han ikke har peng-jing, hvordan kan det så være at vi ikke kunne overvinde ham? Hvordan kan det være, han altid vandt?
At påstå at "Tai Chi er peng-jing, bevægelserne udføres med spiraler" er endnu mere forkert. Hvordan kan Tai Chi Chuan fuldt ud forklares ved peng-jing! Dette er også en måde at forklare det på: hvis vi siger, at Tai Chi Chuan er synkende jing (chen-jing), og hvis vi forestiller os det er klæbende jing (nian-jing), vil vi indse at det nødvendigvis heller ikke er forkert.
Spiraler er èn bestemt type cirkelbevægelse, men kun hvis vi siger at Tai Chi Chuan anvender mange typer buer og også lige linier, kan vi sige, vi er tættere på at forklare Tai Chi.
Andre siger "jo kraftigere nei-jing er, des mere brutal kan du være over for din modstander". Det er ord fra en begynders mund. En der ikke har haft særlig meget erfaring med at skubbe hænder. Når man når niveaut, hvor "han kender ikke mig, men jeg kender ham", så kan man anses for værende en mester. "At anvende 1 gram til at overvinde 100 kilo", betyder at anvendelsen af råstyrke i Tai Chi Chuan er forkert. Det er vidunderligt at kunne "låne" den andens kraft, at kunne udnytte og udtrykke vores behændige sensivitet, til at kontrollere modstanderens jing, ved at bruge en mindre kraft til at overvinde en større. At anvende blødt og svagt til at vinde over hårdt og stærkt. Vi der træner Tai Chi Chuan, skal arbejde hårdt hen imod dette.
Hvis man bare siger at peng-jing også er nei-jing, og at Træk tilbage (li), Pres (Ji), Skub (An) osv. også bare er nei-jing, at de alle bare er nei-jing, ville det ikke være nødvendigt at uddybe, at peng-jing er noget specielt. Jeg har tænkt meget over det, og brugt meget tid på det, siden hen har jeg skrevet forklaringen ned: "peng-jing er behændighed, det dannes i en bue, kan neutralisere en kraft, der kommer med èn, kan også springe spændstigt ud, medens den forbliver blød og klæbende". Hvilken indviklet forklaring, mange vil sikkert ryste på hovedet, jeg er heller ikke selv helt tilfreds, men det er meget svært at sige det simpelt. Det er svært fordi vi ikke kan spørge de gamle mestre. Vi ved ikke om de vil være enige med os eller ej.
Om nei-jing er stor eller lille har også en betydning. At sige "jo kraftigere nei-jing er, des mere brutal kan du være over for din modstander" er forkert. Hvis det bliver brutalt, begår man den fejl, at stritte mod hans jing (ding-jing). Hvis man bevæger sig og ved hvordan man skal fastholde kontakten uden at gøre modstand, da rammes man ikke af hans kraft, og da kan det ikke blive brutalt. Tænk på at jo kraftigere din jing er, jo lettere er det for modstanderen at lytte til din jing (ting-jing).
Som barn i min fødeby, var der masser af vand og mange rismarker, jeg elskede at lege med mudder. Når jeg kedede mig, kastede jeg mudder efter mine kammerater. Mudderet er ligesom den klæbende jing. Hvis jeg ramte, kunne det blive hængende. Nogle gange prøvede jeg, at kaste sten efter mine modstandere, men de vil ikke blive hængende. Hårde ting kan ikke blive hængende. Udfra denne observation, kommer vi frem til den konklusion, at det kun er bløde ting, der kan blive hængende. Dette er årsagen til, at Tai Chi Chuan bruger blød jing (rou-jing).
Hvad Tai Chi Chuan arbejder mest med ar klæbende jing (nian-jing). Hvordan man bærer sig ad med at få den klæbende jing til at være det store mål i Tai Chi Chuan træningen, er formålet med vores træning.
De mange andre typer jing er blot at være andre anvendelsesmuligheder af klæbende jing.
Klæbende jing er et resultat af at være afslappet (song) og være blød med sensitivitet. Ligesom klæbende ting som f.eks. et frimærke, er er klæbet på en konvolut, klæber jeg på samme måde til min modstander, ved ikke at give slip og gøre modstand, lytte til hans jing, dette er hvad, der forståes med nian-jing. Klæbende jing er metoden til fuldt ud at forstå modstanderens hensigt.
Man kan først klæbe godt, når èns song er god. Når man kan klæbe, kan man fuldt ud benytte sig af den behændighed det giver. Behændigheden kommer fra at være afslappet eller song, song kræver at man er stille og i ro. Man kan lære song ved at træne sin Tai Chi, det stammer fra naturen og er derfor komplet, vi er nødt til at udtrykke dette fuldt ud når vi træner formen. Stillingerne i formen kan være høje eller dybe, alle har forskellige nivauer af song og blødhed, så klæbende jing vil være forskellige ud fra hvert enkeltes udvikling. Når man starter med at lære at skubbe hænder, vil klæbende jing være meget anstrengende, selv om man gerne vil slappe af, kan man ikke. Det føles som om begge parters knogler presser hårdt mod hinanden, og det er fordi der stadig er modstand (ding). Når man er lidt øvet, når man kan slappe af, man vil kun kunne mærke kontakten med huden. Når man er avanceret, er kontakten kun på hudens overflade. Jo mere avanceret man er, des lettere er kontakten, jo klarere og hurtigere man kan lytte til jing, des lettere er det at kontrollere modstanderen.
At klæbe er fornemmelsen af at begge parter er i kontakt med hinanden. Man kan klæbe meget eller lidt, den indre jing (nei-jing) kan være stor eller lille, og den kan være blød eller hård, fornemmelsen af at klæbe er aldrig den samme. "Ikke at gøre modstand og ikke at give slip" (Bu Tiu Bu Ding) er metoden, hvormed man opnår et højt niveau.
Hvis man læser klassikerne, er der flere steder, hvor der tales om at være afslappet (song) og blød, at være let og behændig, at have den rigtige koordination i kroppen (at kroppen hænger sammen), kun på denne måde kan du opnå et højt niveau af klæbende jing med behændighed og kvalitet.
Klæbende jing er en af de største værdier i Tai Chi Chuan. Mestre behøver kun at klæbe lidt for fuldstændigt at kontrollere modstanderen og rokke ham mod øst og læne mod vest, så han ligner en, der er fuldt, og få ham til at rynke på oanden og bide sig i tungen i et forsøg på at genvindebalncen. En stor katastrofe vælter ned om ørene på ham, og han ser sit liv passere forbi. Ya Xuan kunne dette,

så folk gav op straks, han fik folk til at stræbe efter dette niveau. Hvor står det i klassikerne "jo kraftigere nei-jing er, des mere brutal kan du være over for din modstander?"
Afværg (peng), Træk Tilbage (lu), Pres (ji) og Skub (an) og fire hjørner (Da lû) Trække (Zai), Splitte (Lie), Albue (Zhou) og læne (Kao) anses normalt for at være otte forskellige typer jing, når man skubber hænder. Set udefra har de tydelige forskelle. Rent faktisk er de otte måder, hvorpå man kan bruge den klæbende jing. At kalde dem Tai Chi Chuans otte metoder (Taijiquan ba fa) er mere passende.
I Tai Chi Chuan benytter man blød jing, der kan opløse hård jing (ying-jing). Den indre jing kan ikke ses. Den hårde og tydelige jing er let at se og er faktisk bare råstyrke (ying-li) og kan ikke kaldes jing.
Når man benytter de otte metoder, bruger man for det meste klæbende jing, peng-jing og synkende jing i kombination. Rent faktisk er de èn forbundet jing. Det er ikke en enkelt jing, der bliver brugt alene.
I kamp benytter man sig meget af blød neutralisering i Tai Chi Chuan. Man inviterer modstanderen til at komme brasende, og indleder aldrig det første angreb. Tidligere generationers mestre har skabt en fuldendt metode, hvormed man kan overvinde sine modstandere ved at bruge fire typer jing: klæbende jing (nian-jing), Neutraliserende jing (hua-jing), fastholdende jing (na-jing) og eksplosiv jing (fa-jing). Dette er teorien om kamp indeholdt i de otte metoder, som er kernen i Tai Chi Chuan. Hvis den indre jing ikke er blød, opnår vi kun den ydre struktur uden at opnå et højt niveau.
Klæbende jing (nian-jing) vil sige at komme i kontakt med, og kende modstanderen.
Neutraliserende jing (hua-jing) vil sige at neutralisere og aflede så hans amgreb ingen effekt får.
Fastholdende jing (na-jing) bruges efter man har neutraliseret den imod os kommende kraft, følge med i kraftens retning uden at slippe.
Eksplosiv jing (fa-jing) benyttes efter man har fundet modstanderens svage punkt. man samler sin kraft, laver et perfekt angreb og høster sejrens glans.
I klæbende, neutraliserende, fastholdende og eksplosiv jing, som er vidunderligt sammensat og uden grænser, lærer vi at forstå indre jing. Ligesom at bestige et berømt bjerg eller gå rundt i en smuk have; for hvert skridt, hvert billede ser vi mere af sandheden, vi vil blive længere tid og glemmer alt om Verden udenfor. Men fordi det er så skjul, så dybt, fordi vores intilligens er begrænset, eller vi ikke er dygtige nok, bliver der for mange som at gå ind i en grotte efter en skat, men vender tomhændet tilbage. Sådanne personer finder der mange af. Det er derfor kun få, ar de der har lært Tai Chi og har trænet deres kroppe og sind, som opnår effektivitet i kamp og det er sjældent det ses. Det er fordi de indre og ydre krav er for mange og for store.
Lad os snakke mere om peng-jing.
Et af formålene med at træne at skubbe hænder, er at opnå at hele kroppen er song og blød, at ledene bliver meget bevægelige, så man kan indse at peng-jing ikke er hård jing.
Udfra den fornævnte analyse, er det tydeligt forklaret, at man i skubbe hænder, kun bruger blød jing (rou-jing). Hvis begge parter bruger blød jing, hvem vinder så? Til sammenligning kan man sige den, der har bedre klæbende jing, lyttende jing, hvor blødhed og song er meget komplet, vil uden tvivl blive vinderen. Naturlig neutraliserende jing (hua-jing), er blot den vidunderlige udnyttelse af en krop, der er utrolig blød. Imponerende eksplosiv jing (fa-jing), udspringer også fra blødhed, der omdannes. Klassikerne siger "fra ekstrem blødhed stammer ekstrem hårdhed!" Derfor er peng-jing kun en behændig, buet, neutraliserende, blød og klæbende jing.
Mange tror, fordi de misforstår peng-jing, at modstand (ding) er peng og at lave modstand mod modstanderen er peng. Lægger man vægt på denne form for modstand, vil forståelsen for Tai Chi Chuan forsvinde. Træner man kamp på denne måde i lang tid, vil man opnå en indre jing (nei-jing), der ikke er blød, og en klæbende jing (nian-jing), som ikke er god. Som resultat heraf bliver metoden ikke korrekt, og det vil være ynkeligt.
Her har vi kun analyseret peng-jing, resten vil nok ikke være så vanskeligt for læseren at forestille sig.
Hvormange forskellige typer eksplosiv jing (fa-jing) er der ikke skubbe hænder?
Når man ser på den ydre form, kan det virke, som om der er mange forskellige typer, men rent faktisk er der kun to: lang jing (chang-jing) og kort jing (duan-jing). Lang og kort betegner den tid kraften forbliver på modstanderens krop.
Når man begynder at lære eksplosiv jing (fa-jing), vil de der endnu ikke har udviklet synkende jing (chen-jing) normalt udesende lang jing. De der har et højere niveau og kender til synkende jing, kan udsende både lang og kort jing.
Det er vigtigt at være hurtig, når man udsender eksplosiv jing (fa-jing) for at opnå et godt resultat. Modstanderen må ikke på forhånd være klar over, hvad du har i sinde. Rigtig imponerende eksplosiv jing, opstår først når den synlige jing er forsvundet. Fra ideen til udsendelsen af kraften skal det gå meget hurtigt. Kun når man, har nået et rimeligt niveau, kan man det. Hvis man ikke er kommet helt af med den synlige jing, vil eksplosiv jing, selvom den er nok så hurtig, være let at neutralisere, selv hvis modstanderen ikke er så dygtig og ikke er i stand til at neutralisere, vil han være klar over, hvad du har i sinde.
Lang Jing (chang-jing) kommer med rod fra den bagerste fod og fremad. For at det skal være effektivt, kræves det at alle leddene er koordineret, fra top til tå. Da varigheden i kraften er lang, er det muligt at skubbe modstanderen langt. Fordelen er, at det er ikke så nemt at skade modstanderen.
Kort jing (duan-jing) er en meget kort, hurtig elastisk udadgående kraft. Man kan sammenligne det med en sammenpresset fjeder, der pludselig, folder sig ud. Da varigheden her er kort, hurtig og den indre jing kompakt, frembringer den en enorm og pludselig kraft. Hvis vi kan bruge denne jing, kan vi få modstanderen til at gå i panik og begå fejl og kaste ham til jorden noget oftere, ja endda gøre ham så bange, at han får koldsved, dette er en god måde, at overvinde modstanderen på. De hvis færdigheder ikke er tilstrækkelige, eller ikke er fysisk stærke, skal ikke benytte sig af kort jing. Man kan komme til at skade modstanderen. Mestre der bruger kort jing forstår meningen med hård og let anvendelse, de fornemmer hvor meget modstanderen kan tage imod og overskrider den ikke, men det er meget vanskeligt for almindelige udøvere at opnå denne forståelse.
Modtagende jing (jie-jing) vil sige, at modtage modstanderens kraft og vende den mod ham som fa-jing. Eller når modstanderens jing ikke er nået helt frem, bruger jeg en endnu hurtigere jing til at kvæle hans jing med og sender den tilbage mod ham. Dette kræver et meget højt niveau.

Tung Fu Ling

Det er en skam, at kun få forstår deres lærere. Kampteorierne kan være uklare og svære at forstå. Det man normalt har kendskab til som begynder, er måske slet ikke det, det drejer sig om, begynderens evner rækker normalt ikke længere end de første to typer jing. De der er i stand til at forstå den tredje type jing, anses allerede for at være meget dygtige. Det er endnu vanskeligere at finde, de som kan den fjerde type jing. Der findes endnu højere niveauer, men de der kan dem findes der ikke mange af i Verden. [

Tilbage til indhold

Tai Chi - indenfor murene

Af Knud Erik Andersen

I flere amerikanske fængsler har fangerne modtaget undervisning i Tai Chi. Det er blevet påvist at Tai Chi hjælper med til at nedsætte blodtrykket, forbedre koncentrationen og ikke mindst giver et roligere gemyt

Et fængsel er et sted, hvor der foregår afstraffelse, gengældelse og hævn. Det er brutalt, ondt og nedværdig-ende. Tai Chi Chuan består af smukke, langsomme og yndefulde bevægelser, skabt for skabe en sund krop og sjæl. Et fængsel er et fangehul fyldt med lænkede og forkrøblede sjæle. Tai Chi Chuan frigiver sjælen og giver den lov til at danse i Solen. Fængslet er et ødelæggende krigsskib. Tai Chi Chuan puster liv i sjælen. Fængslet er hård, giver ikke noget og tilgiver aldrig. Tai Chi Chuan flyder nok så smukt, giver energi og lyser op i tilværelsen. Tai Chi Chuan bliver repræsenteret af Yin og Yang symbolet: en helhed skabt ud af to modsatte kræfter, som er lige og supplerende. Lyst mod mørkt, mand mod kvinde og blødt mod hårdt. Dette adskiller sig ikke meget fra forholdet mellem Fængslet og Tai Chi Chuan.
Citat fra Justin Towne, fange i Statsfængselet i Santa Fe, New Mexico, USA.

Justin Towne fik sammen med andre fanger, efter mange forhandlinger lov til at få undervisning i Tai Chi Chuan i fængslet, meget imod fængselspersonalets vilje, da de var bange for der ville blive undervist i det kampmæssige i stilen. Som om fangerne ikke allerede vidste, hvordan de skulle slås. Desuden var det et af kravene fra læreren, at der kun ville blive undervist i det helsemæssige.
Mens der blev undervist i Tai Chi Chuan i fængslet, blev der lavet en undersøgelse af fangerne selv, om Tai Chi Chuan havde en indflydelse. En overvægtig, gråhåret fange med øgenavnet "Bjørnen", led af kronisk højt blodtryk som selv medicin ikke kunne holde nede.
Et normalt blodtryk ligger på 120/80. Det høje tal er det man kalder det systole tryk, det lave diastole tryk.
Tallene læses som 120 over 80. Det diastole er det farlige: for højt og det er tid til et slagtilfælde.
Første gang fængslet målte "Bjørnens" blodtryk målte det 200/140. Gennem tre år med medicin kom det ned på 170/120. Da han havde trænet Tai Chi Chuan i et halvt år var hans blodtryk gennemsnitligt på 132/90. Engang blev det målt til 112/78 efter en times Tai Chi Chuan træning.
En meget vigtig effekt som Tai Chi Chuan havde på fangerne i det amerikanske fængsel, var at der opstod et meget tæt kammeratskab mellem dem.
I et fængsel er der konstant vrede og dyb, mørk ned-trykthed. I de fleste tilfælde var disse forsvundet, hos dem der trænede Tai Chi Chuan. De virkede til at have det sjovt og så mere optimistisk på tilværelsen.
Desværre har fængslet ikke forandret sig. Det bygger stadig på "Hummergryde princippet". Hvis en hummer får arbejdet sig til toppen af gryden og er lige ved at undslippe, er der straks flere andre hummere, der griber fat for at komme med, men det resultere i, at de alle ryger tilbage i gryden. Så den første aldrig finder ud af, der er et liv udenfor. Så man skal ikke vise man er for glad eller impliceret.
Man bliver ikke kriminel, fordi man har lyst til det. De fleste kriminelle blev misbrugt som børn og nu misbruger de dem selv og andre.
Den eneste måde, hvorpå et individ kan ændres, er gennem selvransagelse. Det er den eneste vej til oplysning. Tai Chi Chuan i samarbejde med andre metoder som meditation og psykoterapi, kan medføre at et individ ændre sig.
Man kan spørge sig selv: "Hører Tai Chi Chuan hjemme i et fængsel?" Som svar kan jeg kun give: "Did God make little green apples?" [

Nu er det også sket i Danmark. Hanne Feddersen, der har undervist i to forskellige danske fængsler, vil måske i det efterfølgende interview give os "udenfor" murene mulighed for at fornemme livet "indenfor", hvad Tai Chi angår.

Hvordan kom du i gang med at undervise?
Jeg fik en henvendelse fra skolen i Vridsløselille Stats-fængsel. Skolelederen ringede mig op og sagde at en gruppe af de indsatte var interesserede i at få Tai Chi undervisning, om jeg havde lyst. Hun fortalte ikke, hvordan hun havde fundet frem til mig, men jeg går udfra, hun havde hørt om mig, fordi jeg i en sommer-periode havde undervist ved anstalten i Herstedvester. Jeg kom ud til en samtale og en meget hurtig rundvisning. Det var så det, så var jeg ansat.
Jeg startede sommeren '95, hvor jeg fik en gruppe på 16-20 personer. De havde en sommerskole med flere aktiviteter end i vinter halvåret. I begyndelsen havde jeg en fængselsbetjent med i gymnastiksalen, som blev der under hele forløbet. Han deltog desværre ikke i undervisningen. Vi opfordrede ofte personalet til at komme med over og se undervisningen, eller at deltage i den. Men der har de-sværre aldrig været nogen.

Hvad var dine første tanker?
Jo, jeg var selvfølgelig mægtig spændt på det. Hvad de ville sige til mig og ikke mindst til Tai Chi, om de vidste hvad Tai Chi var for noget. Nogle havde en fornemmelse af det, men de fleste kendte det ikke. De var utroligt lyd-høre og inte-resserede. Det er jo ofte sådan, når man starter med en ny gruppe elever, så klæber deres øjne til læreren hele tiden og alt, hvad læreren siger og gør forsøger eleverne at gøre efter så godt som muligt. Så man er meget "på" de første par timer, både elever og lærer skal lære hinanden at kende.

Nu siger du, der var nogle, der kendte lidt til Tai Chi, hvad mere specifikt?
Kun hørt om det og set det på film. De havde på et tidspunkt haft meditationsundervisning i en kort periode. Det var der nogle stykker, der var blevet meget interesserede i, så nu ville de fortsætte med Tai Chi. Nogle  har sat sig det som mål, at de vil lære den lange Yang form inden de forlader Vridsløselille.

 

Hvor langt nåede du så med dem?
Jeg havde dem i 2½ år. Med vekslende elever, men der var en fast gruppe på 6-8 stykker, som holdt ved. De blev næsten færdige med formen. I et trist fængsel er det svært for de indsatte at fastholde koncentrationen. Vedvarenhed og udholdenhed er ligesom blevet ukendte begreber. Dagene er meget ens og meget kedelige. Når det så bliver tirsdag og der er Tai Chi undervisning: "Nå, ja så kommer jeg næste gang i stedet for", sådan glider det for mange af dem. De er med i en periode og så holder de op, måske kommer de tilbage. Men der var en lille hård kerne, der holdt fast. Undervisningen varede også 2½ år, uden pauser 2 gange om ugen. Efter elevernes ønske gik vi langsomt frem, de vidste, de havde tid nok. De sagde ofte: "Vi vil ikke lære noget nyt i dag, kun gennemgå det gamle". Det synes jeg også er helt fint, de gik meget op i at gøre bevægelserne korrekt. I alle timerne blev der arbejdet med stor koncentration. Der var ingen spildtid.

Var du nervøs, da du startede?
Jeg har på intet tidspunkt været nervøs for eleverne. Der var dog én ting, der bekymrede mig. Jeg skulle huske at låse de mange døre bag mig. Eleverne har altid været umådelig flinke, imødekommende og meget venlige. Nogle af dem kan godt virke meget barske, med flotte tatoveringer og flere af dem dyrker meget vægttræning, så de har store overkroppe med store muskler. Omgangstonen, både til mig og mellem de indsatte indbyrdes, var altid meget høflig og venlig.

Hvad er dine erfaringer. Har Tai Chi hjulpet. Har du gjort de samme erfaringer, som fra USA, bedre blodtryk, mere tålmodige mm ?
De er blevet roligere, har fået bedre koncentration og er meget mere afslappede, enkelte er begyndt at se på livet på en anden måde. Hvad skal jeg bruge min tilværelse til? Skal jeg ud og fortsætte, hvor jeg slap? Eller er der en anden måde at leve livet på? En af de indsattes koner har fortalt mig, det er en utrolig ændring, der er sket med hendes mand. Han mener selv det er Tai Chi, jeg mener ikke det er Tai Chi alene, men det har hjulpet ham på vej. Der er ingen tvivl om, at Tai Chi har en gavnlig virkning på de indsatte og derved også på institutionen.
Der sidder mange udlændinge i danske fængsler, så eleverne kom fra Sverige, USA, Spanien, Thailand, Afrika osv. Så somme tider underviste jeg på engelsk, og de der ikke forstod mig efterlignede blot bevægelserne.
I begyndelsen havde jeg nogle elever, der gik meget op i bodybuilding. Når de laver så meget vægttræning, bliver de lidt stive i kroppen. Jeg arbejdede på at få smidiggjort disse meget store og stærke elever. Og det er helt givet, at det har haft en gavnlig virkning på dem.
Vi har også arbejdet med forskellige åndedrætsøvelser, som eleverne har været glade for.

Var det med ægte interesse de deltog, eller så nogen det som en mulighed for at kom-me væk fra den vante dagligdag?
Det var af dyb interesse fra nogens side, for andre var det nysgerrighed og når de havde deltaget i et stykke tid og mærkede, hvad der skete med dem, så blev de også fanget af det. De fornemmede, de under træningen kunne slippe alle problemerne og frustrationerne, som ellers var en stor del af deres hverdag. De kunne mærke, hvor gavnligt det var for dem.

Hvad var fangernes første reaktion, da de så dig?
De sagde ikke noget. De stirrede bare interesseret på mig og ventede på, hvad jeg skulle sige til dem. I starten spurgte jeg dem om, hvad de havde lyst til. Jeg kunne mærke, de var helt uvant med at blive spurgt. Der var en, der sagde: "Vi gør det, som du siger, vi skal", sådan er det. De var ikke vant til at få et valg.

Hvad så nu. Du arbejder der ikke mere, vel?
Jeg er sparet væk. Begrundelsen var, at der var for få elever. De savner mig meget og de skriver til mig, hvilket har resulteret i jeg har været ude og besøge dem. Sidst jeg var derude, gik vi ud på gangen og lavede formen. Det var rigtig, rigtig dejligt.

Hvad med de indsattes træning nu?
De skal tage sig voldsomt sammen for at holde træningen. De skal tage fat i hinanden. Nogle gange glipper det. Efter mit sidste besøg derude, hvor vi fandt ud af, vi kunne træne på gangen, tror jeg de blev inspirerede til at fortsætte træningen. Vi har aftalt, jeg kommer på besøg jævnligt. Den faste kerne skal nok blive ved med deres træning. Derudover har jeg talt med én om, at mødes, når han har udgang, for at træne i parken. På den måde vil vi prøve på at holde det gående.

Mener du eleverne i fængslet, er mere indstillede på at få undervisning, end dem udenfor?
Ja, det kan man godt sige. De var meget mere motiverede, parate og ivrige for at modtage. De går længere ind i sig selv hurtigere end elever udenfor, som man sommetider kan fornemme allerede, i tankerne, er gået hjem en halv time før træningen er slut.

Hvis skolen kom og spurgte, om du havde lyst til at undervise igen, ville du så sige ja?
Ja helt sikkert. Det har været utrolig givende, også for mig. Det har været meget koncentreret, hårdt arbejde fra alle sider. Der har aldrig været sjusk eller sløseri, når de kom, så kom de for at lave Tai Chi og de arbejdede meget hårdt.

Har du nogen kommentarer her til sidst?
Jeg mener afgjort, det er en meget god ting at undervise Tai Chi i fængslerne. Uanset hvor mange elever, der er. Bare nogle få får noget ud af det. Så er det fint, rigtig fint. [

 Tilbage til indhold

Yang-Familiens 40 Kapitler (Del 2)

Vi fortsætter med kapitel 5-13.
Nogle vil måske synes, at de 40 kapitler lyder meget som Tai Chi Chuan klassikerne, vi tidligere har bragt, men disse tekster er ikke tidligere oversat og udgivet, selvom nogle af dem ligner klassikerne.
Alligevel er det meget vigtigt at oversætte dem, for der er ikke meget originalt materiale, der kan beskrive, hvad Tai Chi Chuan er, og vi har god brug for at holde fast i, hvad Tai Chis gamle mestre skrev, fordi der bliver udgivet så mange bøger i dag med folks egne private meninger om Tai Chi. Sproget kan måske også forekomme lidt mærkeligt. Det kan skyldes, at kineserne i gamle dage lagde meget vægt på at skrive i en slags digtform, som man var nød til at bruge for at virke dannet. Det har utvivlsomt ofte været smukt, og har givet mere mening alt i alt. Det er næsten umuligt at bevare denne kvalitet i oversættelsen, men læser man grundtigt og forstår Tai Chi lidt i forvejen, er der bestemt meget at hente i disse vigtige tekster.

5. At mase på, utilstrækkeghed, adskillelse og modstand.
At mase på er, at man skubber med hovedet helt fremme.
Utilstrækkelighed er, at man ikke når den anden.
Adskillelse betyder at miste kontakt.
Modstand betyder at gøre modstand med for stor kraft.
Hvis man vil forstå disse fejl, skal man ikke kun tænke på disse fire ord, men også en total mangel på at bevæge sig bevidst. Når man begynder at øve at skubbe hænder, er det nødvendigt at forstå, og endnu vigtigere at eliminere, disse fejl.

6. At skubbe hænder uden fejl.
At mase på, utilstrækkelighed, adskillelse og modstand er mangler, når man skubber hænder.
Grunden til, at det er fejl, er at når man begår dem, kan man ikke bevæge sig bevidst.
Hvis du ikke kender dig selv, hvordan kan du så kende andre? Når vi siger, at vi skubber hænder, betyder det, at vi ikke begår disse fejl overfor sin modstander, men i stedet klæber, giver efter, holder kontakten og følger. Hvis du kan opnå dette, vil du ikke blot skubbe hænder fejlfrit, men helt naturligt opnå at bevæge dig bevidst og nå videre til at kunne "læse" andres energi.

7. Metoder til at træne at skubbe hænder.
Når man står med vægten på begge fødder, at "så som en stage", sår får kroppen rod, derefter kan man træne de fire sider og frem og tilbage. Afværg, Træk tilbage, Pres og Skub, er de fire håndteknikker, det kræver ,eget at få dem perfekt. Man må tænke på kroppen, taljen og toppen af hovedet, og når man klæber, giver efter, holder balnacen og følger må sindet og energien være i balance.
Bevægelse og bevidsthed supplere hinanden, for sindet er herskeren og kød og ben er hans undersåtter. Adskil klart bevægelerne i Tai Chi sættet, så vil du udvikle både kampaspektet og sindets aspekter i denne kunst.

8. Kroppen, taljen og toppen af hovedet.
Man skal ikke glemme kroppen, taljen og toppen af hovedet, for ignorer man bare en af dem, spilder man sin tid. Taljen og toppen af hovedet, kan man bruge et helt liv på at studere, og kroppen kan man træne til at være smidig og afslappet. Hvad kan du forvente, hvis du svigter denne sandhed? Jo, selv efter ti år, vil du stadig intet forstå.

9. Tai Chi Cirklen.
Det er let at cirkle, når man undviger, men svært at cirkle, når man angriber.
Glem aldrig taljen eller toppen af hovedet, foran eller bagved. Det er svært at blive stående, hvor man står. Det er nemt at bevæge sig tilbage, men svært at bevæge sig frem, så øv det grundigt. Dette er træning i bevægelse, så stå ikke med vægt på begge fødder. Man bevæger sig frem og tilbage, når man træner med en modstander, skulder ved skulder. Efterlign en vindmølle, der maler hurtigt eller langsomt, som sky-vind og drage-tiger rundt og rundt. Ved at bruge den himmelske cirkel vil alt, efter lang tid, komme af sig selv.

10. Tai Chi frem og tilbage uden stop.
Afværg, Træk tilbage, Pres og Skub følger naturlige principper, Yin og Yang, vand og ild, supplerer hinanden. Gør først teknikkerne med de "fire sider" perfekte, dernæst Træk ne, Split, Albue og Skulder. Når du har "De Fire Hjørner" øvelsen, kan du lave de tretten bevægelser uden stop. Det er derfor vi også kalder Tai Chi for lang boksning. Nu kan du udvide og trække sammen, som du ønsker, uden at ødelægge Tai Chis princip.

11. Tai Chi oppe og nede bliver kaldt Himmel og Jord.
Nogle af "De fire sider" laves oppe, nogle nede og er opdelt i himmel og jord.
Træk ned, Albue og Skulder har deres bestemte udspring og anvendelse. Hvis du ballancerer Træk ned fra Himlen og Skulder fra Jorden, behøver du ikke frygte at oppe og nede er i disharmoni.
Men hvis du prøver at udføre Split og Albue på lang afstand, vil du have brudt Det kreative- og Det modtagendes princip, og kun fortryde.
Denne teori forklarer himlens og jordens cirkler; når du vil bruge Split og Albue, skal du samtidigt gå frem og bagefter tilbage til udgangspunktet.

12. Digt om De Otte ords Tai Chi-Menneske Cirkel.
De otte trigrammer, sider og hjørner, danner tilsammen Digtet om de Otte Ord.
Tallet Tretten er faktisk ikke så stort. Men er de ikke i balnce, nok så få, og taljen og hovedet ikke er på linje, finder vi os selv gispende og forpustet. Hemmeligheden bag at holde perfekt flydende bevægelser, kan trækkes sammen i to ord; hersker og undersåt skal hele tiden forbedres. Når du har perfektioneret dit indre og ydre, vil du ikke fejle i kamp. Når du øver med en modstander, så bevæg dig helt naturligt frem og tilbage mellem Himmel og Jord. Hvis din evne til at glemme dig selv, er uden alvorlige fejl, så vil høj og lav, fremad og tilbage altid flyde uophørligt.

13. En forklaring på Tai Chis essens og anvendelse.
Princip er essensen af Jing, Qi og Shen; Jing, Qi og Shen er essensen af kroppen, sindet anvender kroppen, og kraft er anvendelsen af kroppen.
Sindet og kroppen har en hersker og det er Princip. Jing, Qi og Shen har en hersker og det er oprigtighed. Oprigtighed er himlens vej og den der følger himlens vej følger den vej, der gør ham til et godt menneske. Begge disse veje er uløseligt knyttet sammen med bevidsthed. Hvis man forstår princippet om samhørighed mellem himlen og mennesket, vil man naturligt absorbere den Qi, der cirkulerer fra solen og månen. Denne Qi er cirkulation af bevidsthed.
Så kan vi tale om kampkunst og åndelighed, hellighed og udødelighed. Hvis man taler om kroppen og sindet ud fra boksers synspunkt, og bruger disse principper til at udvikle sin styrke, må det være i sammenhæng med essensen af Tao. Det er en fejltagelse at fokusere kun på den ydre styrke.
Indre styrke (Jing) kommer fra senerne, og almindelig kraft (Li) fra knoglerne. Talt ud fra et materialistisk synspunkt, kan en stærk mand løfte mere end hundrede kilo, men det er en overfladisk måde at bruge muskler og led til at frembringe almindelig kraft. Modsætningen er den forenede kraft af hele éns krop, selvom den ser svag ud, så er den indre energi Jing og Qi. Efter du har lært denne evne, kan du præstere endnu større ting end de, der bruger almindelig kraft. Dette er sand selvudvikling gennem træning af kroppen

Flere kapitler i næste nummer .......

Tilbage til indhold