Gong Xi Fa Cai - Godt Nyt År og velkommen til det nye årtusinde!

Kineserne hilser hinanden ved at sige: "gong xi fa cai" ("Lykkelig og Indbringende Nyt År") omkring Nyt År.

Den. 1. februar vil det være det kinesiske Nyt År eller Forårsfest, som vil blive holdt af foruden kinesere også af vietnamesere og mange andre folkeslag i Østasien. Den. 1. februar vil for kineserne markere indgangen til Gedens år, eller år 4701 ifgl. den kinesiske kalender. Hvis du er født i 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979 eller 1991, så er dette dit år. Må Gedens år bringe os alle et godt helbred, lykke og fremgang!

I har helt sikkert gættet rigtigt, hvis I mener Det kinesiske Nyt Års farver er GULD og RØDT. Det er favorit farverne i forbindelse med det kinesiske Nyt År. Rødt symbolisere lykke, mens Guld symbolisere rigdom. På grund af dette er det disse to farver, der dominere.
Tips : Sort og hvidt, er på den anden side, "uheldige" farver, som de fleste kinesere prøver at undgå i forbindelse med Nyt Året.

Flere dage før Nyt År i Kina, har hver familie meget travlt med at gøre grundigt rent i deres hjem, i håb om at kunne fjerne alle dårligheder, der måtte havde været i familien og for at bane vej for et lykkebringende Nyt År. De maler også deres døre og vinduer normalt røde. De dekorere dørene og vinduerne med papirklip og lamper med de berømte skrifttegn, der betyder "Lykke", "Rigdom", "Et langt liv" og "Et tilfredsstillende ægteskab med flere børn". De samme skrifttegn bliver også skrevet på de nytapetserede vægge. I gamle dage, blev der anbragt forskellige slags mad på et lille alter i hyldest til forfædrene.

Nyt Års Dag hilser børnene deres forældre og får deres gaver i form af penge der er pakket ind i røde kuverter - Hongbai. Derefter begiver familien sig ud af huset for at ønske Godt Nyt År til alle deres slægtninge først og derefter til deres naboer. Det er et godt tidspunkt til forsoning. Gammelt nag glemmes let mens man ønsker hinanden Godt Nyt År. Luften gennemtrænges af varme og venlighed. På og flere dage efter Nyt Års Dag besøger man hinanden, hvor man udveksler gaver.

Det kinesiske Nyt År eller Forårsfesten som det sædvanligvis kaldes, er den største kinesiske fest. Forårsfesten klades også "Nian". Nian var engang navnet på et rasende uhyre, der levede af at spise mennesker i gamle dage. Hvordan festen kan relateres til uhyret fortælles i en historie om Forårsfestens oprindelse og udvikling.

Historien fortæller, at der for lang tid siden var et uhyre, der hed Nian. Det var født meget grimt og rasende. Det så ud som andre drager og enhjørninger. På den første og femtende dag i hver måned, ville uhyret komme ned fra bjergene for at jage menneskene. Folk var naturligvis meget bange for det og låste deres døre tidligt før solnedgang dagen før.

Der boede en gammel vis mand i en landsby. Han mente, at det var folks angst for uhyret, der gjorde det frækt og rasende. Derfor bad den gamle mand folk om at samle sig for at besejre uhyret ved at slå løs på trommer og Gong-Gong'er, afbrænde bambus og affyre fyrværkeri med det formål at lave så meget larm, der kunne true det afskyelige uhyre. Da han fortalte folk om sin ide, var alle med på den.

På en kold nat, hvor månen ikke var fremme kom Nian. Da den åbnede sine kæber, lød der en frygtelige larm og der blev tændt bål, hvor end uhyret flygtede hen, blev det tvunget tilbage på grund af den frygtelige larm. Uhyret kunne ikke holde op med at flygte før han faldt sammen af udmattelse. Da sprang folk op og dræbte uhyret. Grusom som uhyret var, tabte han fordi folk fandt ud af i fællesskab at besejre ham.

Siden da har folk bevaret traditionen at slå på trommer og Gong-Gong'er, og at affyre fyrværkeri på den koldeste vinterdag for at drive det fantasiskabte uhyre væk og for at fejre sejren over det. I dag referer Nian til Nyt Års Dag eller Forårsfesten. Folk siger tit "Guo Nian", hvilket betyder "Længe leve festen". Desuden betyde "nian" også "år". F.eks. hilser kineserne ofte hinanden ved at sige "Xin Nian Hao", hvilket betyder "Godt Nyt År".

 

 

Fremtidige kinesiske Nyt År vil være fgl.:

Kinesisk år 4701 - Gedens (1. februar 2003)

Kinesisk år 4707 - Oksens (26. januar 2009)

Kinesisk år 4702 - Abens (22. januar 2004)

Kinesisk år 4708 - Tigerens (14. februar 2010)

Kinesisk år 4703 - Hanens (9. februar 2005)

Kinesisk år 4709 - Harens (3. februar 2011)

Kinesisk år 4704 - Hundens (29. januar 2006)

Kinesisk år - 4710 - Dragens (23. januar 2012)

Kinesisk år 4705 - Grisens (18. februar 2007)

Kinesisk år 4711 - Slangens (10. februar 2013)

Kinesisk år 4706 - Rottens (7. februar 2008)

Vil du vide, hvilket kinesisk tegn du tilhører, så klik her!

Tilbage til Forsiden